Bij staal denk je misschien aan rechte, strakke vormen. Maar wist je dat je staal ook uitstekend kunt buigen? Overweeg bijvoorbeeld eens een kast van plaatmateriaal met ronde hoeken. Dit geeft een wat zachtere, organische uitstraling. In dit artikel laat ik enkele voorbeelden zien.

Staalplaatwerk moet perfect recht zijn, als je het toe wilt passen in meubelen. Het recht houden van dit materiaal is een hele uitdaging, zeker als je twee delen aan elkaar last en de verbinding uiteindelijk onzichtbaar moet zijn.

Het resultaat oogt veel slanker, minder industrieel, dan een stalen frame van kokermateriaal. Zoek je naar transparantie, dan kun je uitsparingen snijden in het plaatmateriaal.

Gebogen hoeken

Het is erg mooi om het rechte, slanke staalplaatmateriaal bij de randen of hoeken te buigen in een wat grotere radius. Dit ‘vouwen’ van het staal noemen we ‘zetten’, hiervoor wordt een kantbank gebruikt. De las zit na de ronding.

Het uiterlijk van een meubel verandert door deze ronde hoeken en wordt zachter. Dat zie je minder vaak bij stalen meubels. Hieronder twee voorbeelden waarbij ik dit heb toegepast.

Haardhoutkasten met ronde hoeken

Dit duo hangende haardhoutkasten oogt strak en vriendelijk tegelijk, dankzij het superslanke plaatmateriaal en de ronde hoeken. In het midden is een uitsparing gemaakt met enkele rekjes voor wijnflessen.

Van productie in de werkplaats…

… naar strak wandmeubel

Kastdelen met afgeronde hoeken voor dressoir

Voor een dressoir van de hand van meubelmaker Ralph Herbers heb ik drie stalen kastdelen gemaakt. Om ze wat meer op te laten vallen, heb ik de hoekjes een beetje rond laten zetten. Hierdoor vormt het staal een boeiende combinatie met de houten delen van het dressoir, die wel strakke hoeken hebben. Lees meer over dit project

Van productie in de werkplaats…

… naar elegant dressoir met schappen van staal

Stalen meubel op maat laten maken

Heb je ook een meubel in gedachten waarin staal uitstekend tot zijn recht zou komen? Of het nu gaat om plaatmateriaal of een stalen kokerconstructie, ik adviseer je graag over de mogelijkheden. Ronde of rechte hoeken, poedercoating in elke gewenste kleur of blank staal, alle lassen nauwkeurig vlak geslepen of juist mooi in het zicht: het is allemaal mogelijk. Metaalbedrijf Stuk van Staal maakt het voor je!