De term ‘Less is more’ is geen loze kreet. Dat geldt zeker voor objecten van staal. Vaak kom je met logisch nadenken tot een beter, mooier én betaalbaarder product. Zo blijkt maar weer uit deze review van een klant:

“Bart van Oers maakt alles wat je wilt en nodig hebt van staal. In onze veranda komt een oude Franklin-kachel die nogal wat warmte afgeeft. Dat vindt het hout minder fijn dan wij. Een hitteschild achter de kachel werkt dan perfect – je creëert convectie, en het hout ontbrandt minder snel.

Ik bedacht moeilijke dingen, Bart maakte het simpel, net zo functioneel, mooi én nog betaalbaar ook. Dik staal, perfect gelast en gepoedercoat in RAL 9005 zwart in fijnstructuur.”

Theo Talboom, mei 2020

Project: hitteschild van staal

Graag vertel ik je wat meer over dit project. De klant wilde een gietijzeren kachel in de hoek van zijn houten tuinhuisje plaatsen. Een hitteschild moest de houten wand beschermen tegen de hitte.

Zijn plan was om een stalen frame te laten maken met een stalen plaat ertegenaan gelast. Daar weer tegenaan wilde hij keramische stenen bevestigen.

Stalen plaat gepoedercoat

Ik stelde een eenvoudigere oplossing voor. Waarom niet volstaan met een stalen plaat, zwart gepoedercoat voor een verzorgde uitstraling? Een stalen frame om de plaat overeind te houden, zou dan niet eens nodig zijn. Want als je twee stalen platen tegen elkaar aanzet en met elkaar verbindt, vallen ze niet om. Net zoals je een A4-tje omvouwt en overeind zet.

Als je twee stalen platen met elkaar verbindt, vallen ze niet om.

Het hitteschild moest er wel strak uitzien. Daarvoor gebruikte ik een wat dikkere stalen plaat van 3 millimeter dik. Dat is dik genoeg om het staal minimaal te laten vervormen met lassen.

De las is net zwaar genoeg om niet te breken. Dat kan prima, want dit hitteschild wordt weggezet. Er komen verder geen krachten op. Zo kon ik de platen mooi strak en zonder vervorming in elkaar lassen.

Eenmaal terug van de poedercoater was het resultaat: een perfect strak afgewerkt hitteschild.

Minimalistische look

Dit hitteschild is een typisch voorbeeld van ‘minder is meer’, of in design vaktermen: function follows form. De vorm wordt bepaald door de functie, en meer niet. Soms komen daar ontzettend ingewikkelde producten uit voort en soms heel simpele.

Over het algemeen geldt: eenvoudig denken geeft de beste resultaten. En vaak ook de meest minimalistische. Maar dat is meestal wel het mooiste.

Eenvoudig denken geeft de beste resultaten.

Stalen hitteschild voor kachel

Kosten hitteschild van zwart staal

Het minimalistische karakter van dit hitteschild is ook kostenbesparend. Door net wat dikker plaatwerk te gebruiken, konden we een compleet frame achterwege laten. Dat scheelt geld. Een gepoedercoat stalen hitteschild is leverbaar vanaf 100 euro inclusief btw. Uiteraard hangt de prijs af van formaat en bewerkingen.

Tuinkachel met hitteschild

Tuinhaard of hitteschild op maat

Stuk van Staal levert jouw stalen tuinhaard, hitteschild of kachel op maat. Voor elke situatie is een passende oplossing te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een designkast van staal om haardhout in op te slaan? Leg me je vraag voor, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!