Lage stalen deur met grandeur

Deuren

Ontwerp Productie Inmeten en montage

13 maart 2023

2,10 m. breed 1,20 m. hoog

Staalkoker en -staf Hoeklijn Poedercoating fijnstructuur

Deze stalen deuren ogen hoger dan
ze in werkelijkheid zijn, dankzij het
slimme ontwerp. Een ideale oplossing
voor een lage deuropening.

Stalen deuren voor lage, brede deuropening

In een heel lage, brede opening moest een stalen deur komen, die níet laag zou ogen. Samen met interieurontwerpster Eva van Emave Studio heb ik hier iets moois voor ontworpen.

De opening had een lastige maat: 2,10 meter hoog en 1,20 breed. Een taatsdeur zou de logische keuze zijn geweest maar was geen optie. Het was namelijk niet te achterhalen waar de vloerverwarming liep en ik durfde niet te boren in de vloer. Dus wat dan?

Tweede deur voegt optisch hoogte toe

We hebben een scharnierdeur ontworpen die wat smaller is dan gebruikelijk. Ernaast is een tweede, smallere deur gemaakt die je kunt openen als het nodig is, bijvoorbeeld om iets groots mee te nemen.

De tweede, smallere deur zorgt ervoor dat de verhoudingen kloppen: zou je slechts één scharnierdeur plaatsen, dan zou deze heel breed ogen. Door de verticale lijnen gaat de compositie bovendien optisch de hoogte in. Dat werkt erg goed.

Chique stalen deur

Verder hebben de deuren geen verdeling. Horizontale lijnen zouden alleen maar de laagte benadrukken. Omdat er nu één glasplaat in de grote deur zit, voelt deze volwaardig aan. Als je binnenkomt, heb je helemaal niet het idee dat het een lage deur is.

Je ziet gewoon een stalen deur, die bijzonder chique is. Hij is minimalistisch en ontdaan van alle tierlantijnen. Een pure vorm. Missie geslaagd!

Handgreep versterkt het slanke uiterlijk

Ik wilde dat de greep niet op zou vallen. Ik heb daarom een lange greep gemaakt die halverwege stopt. Dit werkt: hierdoor is de deur op ooghoogte heel slank, ook op de kopse kant als je er tegenaan kijkt.

Doordat de greep enigszins geïntegreerd is in de deur, zie je geen onderbrekingen in de verticale lijnen.

De handgreep is deels geïntegreerd in de deur en gaat mooi op in de verticale lijnen.

Lassen vlakgeslepen en hoeken uitgevijld

Ik heb de deur vervaardigd met zelf samengestelde profielen, die uiterst slank zijn. Alle lassen zijn zorgvuldig vlakgeslepen, zodat het staal optisch oogt als één geheel. De hoekjes heb ik met de hand uitgevijld, om ze extra strak te krijgen. Het staal is afgewerkt met een zwarte fijnstructuur poedercoating.

Tochtvrij en geluidsdicht

Rondom is een rubberprofiel aangebracht. Hierdoor is de deur tochtvrij en valt hij nagenoeg geruisloos dicht. Bijna onzichtbaar zijn magneten in het kozijn en deuren verwerkt, zodat ze netjes gesloten blijven. De deuren zijn voorzien van veiligheidsglas.

De deuren zorgen voor een vrije doorkijk tussen hal en woonkamer. Een perfecte toepassing.

Maatwerk stalen deur voor elke situatie

Denk je dat een stalen deur bij jou niet mogelijk is, bijvoorbeeld vanwege de afmetingen of omdat de ruimte niet geschikt zou zijn? Neem contact op met mij, dan kunnen we samen kijken naar oplossingen. Met staal is namelijk alles te maken!