Stalen kastdelen voor design dressoir

Meubels

Ontwerp stalen kastdelen Productie

7 mei 2022

Plaatmateriaal 3 mm

Lengte 500 cm Hoogte 30 cm Diepte 40 cm

Rauw staal en superstrak hout gaan
een boeiende samenwerking aan in
een houten design dressoir.

Stalen bakken met industriële look

Voor een dressoir van de hand van meubelmaker Ralph Herbers heb ik drie stalen kastdelen gemaakt, waaronder één vak met schappen. Er mocht een industrieel tintje aan het staal zitten. De lassen mocht je blijven zien en het materiaal moest ook echt als staal ogen.

Ik heb ervoor gekozen om een emulsie te zetten op blank staal en het materiaal hier en daar te schuren. Hierdoor geeft het rauwe karakter van staal een mooi tegenwicht aan het ultrastrakke hout van Ralph.

Zwevende stalen kastdelen

Om de stalen bakken wat meer op te laten vallen in het strakke houten geheel, heb ik de hoekjes een beetje rond laten zetten. Daardoor vallen de stalen delen wat meer op, aangezien de rest van het dressoir wel allemaal strakke hoeken heeft.

Ralph heeft de kastdelen perfect ingepast. Hij heeft rondom het staal een paar millimeter ruimte gelaten. Hierdoor zie je het lichte randje dat het aanzicht vormt, net wat beter. De bakken zweven er als het ware tussenin.

Dankzij de ronde hoeken vallen de stalen delen extra op in het dressoir dat verder enkel strakke hoeken heeft.

Plaatmateriaal met zichtbare lassen

Ik heb de bakken vervaardigd van plaatmateriaal met een dikte van 3 millimeter. Dit oogt voldoende robuust in het geheel en is tegelijkertijd mooi slank. De bakken zijn onmiskenbaar van staal vanwege de kleur en dikte van het materiaal.

Sommige lassen heb ik zichtbaar gelaten, zoals de lassen van de schappen. Andere heb ik helemaal vlakgeslepen. Zo kun je niet zien dat de grootste bak oorspronkelijk uit twee delen bestond. Deze oogt als één geheel.

Blank staal met industriële uitstraling

Het staal moest een beetje ogen alsof het al in gebruik is geweest. Het plaatmateriaal is donkergrijsbruin van kleur, vanwege de walshuid die erop zit. Daar kun je een beetje mee spelen door het materiaal licht op te schuren. Daardoor gebeurt er iets meer dan dat je gewoon donker staal ziet.

Ik heb het staal vervolgens behandeld met een emulsie, zodat de pure uitstraling van het blanke staal ten volste tot uiting komt. Deze emulsie is een soort hardwax. De behandeling voorkomt dat het staal gaat roesten, mocht het vochtig worden.

Kastdelen chique en robuust tegelijk

Ik vind het leuk dat het staal echt robuust is gehouden zonder dat het lomp oogt. De kastdelen zijn nog steeds heel chique, je ziet dat er zorg aan is besteed. Maar het materiaal an sich is heel anders dan hout en dat zie je heel duidelijk. Een mooi voorbeeld van hoe staal en hout samen kunnen werken.

Stalen meubels, kastdelen of frame op maat

Wil je jouw meubel voorzien van stalen delen, zoals plaatmateriaal of een frame? Heb je een ontwerp in gedachten met staal als het aangewezen materiaal? Neem dan contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Samen maken we een ontwerp volledig naar jouw wensen, waarna ik het product met zorg voor je realiseer.