Deuren van grijsbruin staal met figuurglas

Deuren

Uitwerking design Productie Montage

16 januari 2024

2,50 x 1,20 m

Samengesteld profiel uit koker en staf Gehard figuurglas Poedercoating zijdeglans

Chique, gedistingeerd en superstrak met een
vleugje vintage. Deze bruingrijze stalen deuren
zijn warm op een hedendaagse manier.

Stalen deuren met Byzantijnglas voor thuiskantoor

Deze stalen deuren hebben als doel om een thuiskantoor helemaal af te kunnen sluiten, en tegelijkertijd iets van transparantie te behouden. Het figuurglas vervult dat doel uitstekend.

De deuren hebben een grijze kleur met een vleugje bruin (RAL 7022), wat ze net wat warmte meegeeft. Ze passen prachtig in het door Emave Studio ontworpen interieur van het thuiskantoor, met mooie warme grijs-, hout-, groen- en oranjetinten.

Hedendaagse vintagelook

De grijsbruine kleur geeft deze chique stalen deuren – in combinatie met het figuurglas – een lichte vintagelook. Tegelijkertijd zijn ze heel modern dankzij de ultrastrakke afwerking. Ze vormen een weloverwogen geheel.

Aanzicht is aan twee kanten hetzelfde  

Deze deuren hebben een door mij zelf samengesteld profiel met een minimale sponning. Ze hebben aan beide kanten hetzelfde aanzicht: je ziet zowel aan de binnen- als buitenkant de interessante T-kruisingen van de glaslatten.

De constructie is volledig in elkaar gelast; nergens zijn plakroedes gebruikt (dat doe ik überhaupt nooit). Ook de frames die fungeren als glaslatten, zijn helemaal in elkaar gelast en op maat.

Om dit netjes te maken, moet ik heel nauwkeurig werken. Alle lassen zijn zorgvuldig vlakgeslepen en daarna heb ik de hoekjes met de hand uitgevijld om ze extra strak te krijgen. Je ziet dus nergens naden in het aanzicht, alles is keurig recht en oogt als uit één stuk staal.

Stevige constructie

De lassen zitten diep in het staal. Dit geeft een stevigere, solide deur, zonder kans dat een las in de loop der jaren scheurt. Om deze diepe inbranding te bewerkstelligen, slijp ik het staal eerst in, voordat ik ga lassen. Als je staal namelijk koud op elkaar zet en er een lasje overheen legt, en dit vervolgens weer wegslijpt, houd je weinig las over.

Deuren sluiten perfect en vallen geruisloos dicht

Bovenin het kozijn zitten magneten die de deuren voldoende op hun plaats houden om ze niet open te laten waaien. De deur valt tegen rubber aan dus valt zo goed als geluidloos dicht.

Deur draait naar je toe

De deur draait naar je toe bij het naar binnen gaan van de kantoorruimte. Normaal gesproken zou ik het andersom doen, maar dit geeft meer vrijheid bij de indeling van het kantoor. Je kunt nu bijvoorbeeld een bureau vlakbij de ingang plaatsen, zonder dat de deur er tegenaan komt.

Smalle deel kan open worden gezet

De ‘hoofddeur’ is circa 70 centimeter breed: voldoende om zelf doorheen te kunnen lopen, maar te krap als je er bijvoorbeeld een bureau doorheen wilt dragen of de boel eens lekker open wilt zetten. Daarom heb ik ervoor gekozen om het smallere deel van deze deuren niet vast te maken. Indien nodig kun je dit open zetten. Aangezien dit sporadisch zal gebeuren, zit er geen handgreep aan.

Meestal zie je dat het smalle deel van dit type deuren aan de greepkant zit, maar het is eigenlijk veel interessanter en logischer om het smalle deel aan de scharnierkant te houden.

Hoge, slanke stalen deuren

Deze elegante stalen deuren geven een gevoel van hoogte, dankzij de indeling van de ruiten. Het hoofddeel is verticaal gericht en dat effect wordt versterkt door het horizontale dwarsbalkje. Júist door het horizontale deel oogt het geheel hoger.

De deuren zijn heel slank maar hebben wel de massa die je verlangt van een stalen deur. Ik denk dat dit het mooiste profiel is dat je kunt krijgen.

Gehard figuurglas voor veiligheid

De deuren zijn voorzien van gehard Byzantijn grof figuurglas. Als dit glas kapot valt, breekt het in honderden stukjes, zonder kans op gevaarlijke pinnen. Doordat het veiligheidsglas is, valt het sowieso minder snel kapot.

Stijlvolle handgreep

De handgreep vind ik heel mooi. Deze is gemaakt van hetzelfde materiaal als waar de horizontale en verticale tussenstijlen van gemaakt zijn. Een heel strak blokje dat erop is gelast. Een stukje van staal 😊.

Er zijn vier zeer kleine scharnieren gebruikt, wat mogelijk is omdat de deuren niet zo breed en zwaar zijn.

Zijdeglans poedercoating

Als afwerking is gekozen voor een gladde zijdeglans poedercoating, in plaats van het gebruikelijke fijnstructuur. Daardoor ogen de deuren nóg strakker, want dit type poedercoating verhult niets. De constructie mag gezien worden!

Deze chique stalen deuren geven een gevoel van hoogte, dankzij de indeling van de ruiten. Juist door de horizontale rib ogen ze hoger.

Bekijk ook de rode stalen deuren, die zich tegenover deze grijsbruine deuren bevinden.

Stalen deur met figuurglas op maat

Wil je jouw werkkamer of leefruimte voorzien van een prachtige stalen deur met de hoogste mate van afwerking? Een stijlvolle blikvanger, uitgevoerd in elke gewenste kleur en eventueel voorzien van figuur- of getint glas?

Neem dan contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Samen maken we een ontwerp volledig naar jouw wensen, waarna ik de constructie met de grootste zorg voor je realiseer.