Hoog wijnrek met eikenhouten legplank

Wijnrekken

Ontwerp Productie Plaatsing

17 augustus 2021

2,40 m hoog 800 mm breed 330 mm diep

Staal kokerprofiel Staal staf Massief eikenhout

Een hoge, stalen wijnkast met eikenhouten,
diagonale legplank op ooghoogte, om de mooiste
wijnflessen in tentoon te stellen.

Review van de klant:

We zijn ontzettend blij met het wijnrek dat Bart voor ons heeft gemaakt. Heel stevig en super mooi; echt vakwerk!

Mw. Verhoog-Bulk, 1 september 2021

 

Projectbeschrijving

Deze klanten zochten een stijlvolle opslag voor wijnen, voor hun woning in Luxemburg. Ze hadden al een vrij goed idee van wat ze wilden hebben. De stijl van mijn stalen wijnrekken sloot daar goed bij aan.

Ik heb een 2,40 meter hoge wijnkast voor ze ontworpen, helemaal op maat, met ruimte voor 137 wijnflessen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de wijnkast in een hoek te zetten. Maar bij levering viel het resultaat zo in de smaak, dat het wijnrek prominent in de keuken is geplaatst. Heel leuk, dit geeft veel eer van mijn werk!

Display van massief eikenhout voor wijnflessen

Blikvanger van dit stalen wijnrek is de ‘display plank’ met uitsparingen voor wijnflessen. De plank is vervaardigd van massief eikenhout en diagonaal, op ooghoogte, in de kast aangebracht. Je kunt er wijnflessen en champagnes in leggen met het etiket goed zichtbaar.

Meubelmaker Reinder Mollema heeft de legplank met zijn gebruikelijke zorg gemaakt en het resultaat ziet er prachtig uit. Het houten element voegt warmte toe en zorg voor variatie in het rek, dat verder enkel uit zwart staal bestaat. Dankzij de legplank heeft deze wijnkast nog meer de uitstraling van een meubel.

Het houten display is de ereplek voor de pareltjes in de wijncollectie.

Strakke plaatsing tegen de wand dankzij uitsparing voor plint

De wijnkast staat strak tegen de wand, dankzij de op maat gemaakte uitsparing voor de plint. Deze custom oplossing ziet er super verzorgd uit en voorkomt een storend ‘kloofje’ tussen wand en meubel, waar zich stof kan ophopen.

De hoogte van de wijnkast is aangepast aan de ruimte en bedraagt 2,40 meter. Echt maatwerk kortom!

Slank ontwerp

Het design van deze wijnrek is zo slank mogelijk, zoals mijn gewoonte is. Wel heb ik ditmaal een wat robuuster stalen kokerprofiel gebruikt, omdat de hoogte van het meubel hierom vroeg. De wijnkast is nu prachtig in verhouding.

Ruimte voor 137 wijnflessen

Het wijnrek biedt ruimte aan 137 wijnflessen. De klanten hebben ervoor gekozen om flessen te kunnen stapelen in het rek. Dat ziet er heel mooi en vrij uit. Het doet denken aan hoe flessen in een wijnkelder gestapeld liggen. Met rechte wijnflessen werkt dit het beste.

Bijzondere flessen met buikjes of inkepingen kunnen beter op één rij in het rek worden gelegd. Of in het houten display natuurlijk, de plek voor oogappels en blikvangers in de wijncollectie!

Extra diepte voor rustige oogopslag

Ik houd voor mijn wijnkasten een diepte van 330 millimeter aan, zodat zowat alle maten wijnflessen er keurig in passen. Hierdoor blijft de kast rustig en opgeruimd ogen, ook als deze helemaal gevuld is. Voor een normale Bordeaux-wijnfles is een kastdiepte van 320 millimeter al voldoende.

Het wijnrek biedt ruimte aan 137 wijnflessen. In het rek is per rij ruimte om wijnflessen te stapelen.

Hoeken met de hand vlak gevijld

Alle lassen in dit wijnrek zijn met zorg vlakgeslepen. Hierdoor zie je geen lassen meer tussen de stalen kokers.

De hoeken zijn vervolgens met de hand uitgevijld. Alleen zo kun je lasmateriaal, dat eventueel is achtergebleven na het slijpen, weghalen. Dat uitvijlen kost tijd, maar ik vind het heel belangrijk. Dat is nou echt het verschil tussen mooi en perfect. Het handwerk zorgt voor de finishing touch.

Het resultaat: het meubel oogt alsof uit één stuk staal is gemaakt. Super strak, minimalistisch en luxe.

Het met de hand uitvijlen van de hoeken geeft het verschil tussen mooi en perfect.

Afwerking met zwarte poedercoating

De wijnkast is afgewerkt met een zwarte poedercoating in fijnstructuur. Een logische keuze. Deze klanten hebben al meer zwarte stalen elementen in hun woning en creëren hiermee één geheel. Bovendien: zwarte poedercoating geeft over het algemeen altijd een mooi effect, voor elk interieur.

Stalen wijnrek op maat laten maken

Wil je ook een stalen wijnrek of wijnkast op maat laten maken? Metaalbedrijf Stuk van Staal voert het graag voor je uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Rekken voor uiteenlopende vormen wijnflessen, ook Magnum- en champagneflessen
  • Ruimte voor wijnkistjes
  • LED-verlichting
  • Hangers voor wijnglazen
  • Legplank voor whiskey- en likeurflessen of hoge flessen voor dessertwijn
  • Inschenktafel
  • Kleur naar keuze

Van een stalen wijnrek tot de complete inrichting van je wijnkelder, samen komen we tot jouw perfecte meubel.