Inklapbare ladder van blank staal op wieltjes

Trappen

Ontwerp Productie Montage

26 juli 2022

Roede: 5 meter Trapje: 3,30 hoog

Blank staal, koker en staf Emulsie wax Eikenhout

Deze strakke bibliotheektrap is gemaakt van blank staal en is rolbaar dankzij een ‘loopwagen’ aan een rail. De ladder is in- en uitklapbaar.

Industriële bibliotheektrap van blank staal

Voor een grote boekenkast in een industrieel loft in Amsterdam heb ik een bibliotheektrap op maat gemaakt. De klant wilde een ladder die én verrijdbaar is, én verticaal ingeklapt kan worden tegen de wand. Het trapje moest namelijk vlak langs een bank af kunnen rollen.

Ik heb een systeem bedacht met een loopkat, waar de trap aan hangt. Het loopwagentje kun je van links naar rechts rollen over de rail. De ladder, die wieltjes aan de onderkant heeft, rolt dan moeiteloos mee over de rail en de vloer. Tenminste, als hij ingeklapt is.

Want als de trap uitgeklapt is en in een hoek van 15 graden staat, hangt hij zelf aan de rail (via een beugel). Dan staat hij lekker stabiel en hoef je geen rem te monteren. Als je op de ladder gaat staan, zakken de wieltjes aan de onderkant in en zet de trap zich stevig op de grond.

Dit zelf bedachte systeem werkt uitstekend!

Blank staal versterkt industriële uitstraling

Wat heel bijzonder is aan deze stalen trap, is dat hij niet gepoedercoat is. Het is blank staal dat in een speciale was is gezet, die voorkomt dat het materiaal bij de minste of geringste aanraking met vocht gaat roesten.

Het blanke staal heeft een diepe, bruinzwarte staalkleur. Daar waar ik het staal heb geslepen, is het lichter en blinkend van kleur. Dat levert interessante nuances op bij bijvoorbeeld de onderkant van de poten.

Ik heb tijdens het vervaardigen die donkere ‘walshuid’, zoals dat heet, zoveel mogelijk intact gelaten. Daarbij is het vooral belangrijk dat je niet te veel krassen maakt. Hierdoor blijft de donkere uitstraling behouden.

De boekenkast bevat ook blanke stalen delen, waardoor trap en kast een connectie aangaan.

Treden van massief eikenhout

De ladder is uitgevoerd met luxe treden van massief eikenhout, vervaardigd door meubelmaker Ralph Herbers.

Omdat de trap intensief gebruikt wordt, zijn de tredes in een hardwax gezet. Hierdoor krijgt het hout een warme kleur en blijft het zo neutraal mogelijk. Je krijgt echt een samenwerking tussen de pure materialen eikenhout en staal. Dat is erg mooi.

De pure materialen staal en eikenhout gaan de samenwerking aan.

Ladder van staal super strak uitgevoerd

Ladder, loopkat en rail zijn met de grootst mogelijke zorg gelast. Alles vanuit het oogpunt om het visueel super strak te krijgen. Als alle lassen keurig vlak zijn geslepen, vind ik dat veel slanker en netter ogen.

Enkel de hoeklasjes bij de tredes heb ik niet geslepen. Ten behoeve van de stevigheid én omdat ze gezien mogen worden.

Stalen trap zet zichzelf op de grond

De loopkat bevat vier stalen, gelagerde wieltjes, die precies in de rail vallen. Aan de onderkant zitten eveneens gelagerde wieltjes met een rubberen loopvlak, die inzakken bij belasting. Als je erop gaat staan, zet het trapje zichzelf op de grond.

Op alle punten waar het staal ander staal of de vloer raakt, is vilt ter bescherming aangebracht.

Vijf meter lange rail

De roede loopt evenwijdig aan een plank in de boekenkast. Hij is met beugeltjes bevestigd op de staanders van de kast.

Omdat het ging om stalen kastdelen, met stalen staanders, kon ik er ter plekke gaatjes in boren en tappen. Hierdoor hangt de vijf meter lange rail precies horizontaal en parallel aan de vloer. Dat is belangrijk, omdat de hoek van de trap nogal nauw luistert.

De hoek van 15 graden waarin het trapje uitgeklapt staat, is ideaal. Je verliest zo min mogelijk ruimte maar de ladder is wel normaal beloopbaar, zonder dat je eraan hoeft te gaan hangen of je knieën in de weg zitten.

Nauwkeurig maatwerk

Dit was een mooi project in een prachtige ruimte. Alles moest precies passen om het goed te laten functioneren. Dat was een nauwkeurig werkje. Gelukkig lag er in de ruimte een nette rechte gietvloer en stond de kast ook keurig recht.

Het geeft veel voldoening om een systeem te bedenken dat precies goed uitpakt; een perfecte toepassing voor deze stalen trap.

Ook een stalen trap op maat?

Wil je ook een stalen ladder op maat laten maken voor je boekenkast, garderobekast, (thuis)kantoor of vide? Metaalbedrijf Stuk van Staal denkt graag met je mee!

Samen bedenken we de ideale oplossing geheel naar jouw wensen. Een trap met of zonder wieltjes, in een kleur naar keuze, inklapbaar of met houten tredes: alles is mogelijk. Van technische tekening en productie tot montage: ik voer het met de grootste zorg voor je uit.