Kantoorkast / roomdivider van staal en hout

Meubels

Finetunen ontwerp Productie Montage

6 december 2021

2,60 m hoog 2,30 en 1,50 m breed 30 cm diep

Staal koker Staal plaatwerk Houtfineer in olie

Een minimalistische en toch speelse
stalen kast, die fungeert als gitaarhouder
en room divider in een thuiskantoor.
luxe-kantoor-roomdivider-kast

Stalen kantoorkast en afscheiding

De opdrachtgever wilde een transparante, functionele roomdivider in zijn privékantoor; een open kast om persoonlijke spullen in te zetten. Interieurontwerpster Eva van Emave Studio legde me een schets voor van een stalen kast met losse schappen en kastjes onderin. Op basis van deze schets werkte ik de details van het ontwerp uit.

Het resultaat is een slanke, minimalistische en strak afgewerkte kantoorkast, die toch een speelse uitstraling heeft dankzij de schijnbaar willekeurige indeling.

Grote blikvanger in deze eigenzinnige kantoorkast zijn de gitaarhouders en de gitaren die in de kast gehangen kunnen worden. Het Fender-versterkertje maakt het helemaal af.

Stalen moderne kast met hout
stalen-zwart-rek-kantoorkast-plafond
Strakke kantoorkast-minimalistisch

Kastjes uitgevoerd in eikenfineer

De houten kastjes onderin de kast zijn vervaardigd door meubelmaker Ralph Herbers, die altijd zeer nauwkeurig werk levert. De kastjes zijn uitgevoerd in echt eikenfineer en voorzien van soft close deurtjes. Het hout is prachtig in de olie gezet en kleurt heel mooi bij het zwarte staal en het grijs in de kantoorruimte.

houten-luxe-kast-kantoor

Plateaus van plaatwerk 

De zwarte, stalen planken in de kast hebben opstaande randen. Dit geeft extra sterkte en heeft een esthetische waarde: in plaats van zomaar een losse plank krijg je een soort doosje, waar je mooie spulletjes op kunt zetten.

Het plaatwerk van deze plateaus is aan de buitenkant deels gelast. Die lassen heb ik keurig netjes vlak geslepen tot strakke hoekjes.

Aan de binnenkant zijn de plankjes niet gelast, omdat dit afbreuk zou doen aan de strakke uitstraling. Dat het allemaal precies past, is mede te danken aan het tot op de halve millimeter af perfect gezette plaatwerk van mijn plaatwerkleverancier. Ieders vakmanschap komt volledig tot uiting in deze kantoorkast.

Kantoorinrichting-stijlvol
rek-zwart-staal-kantoor

Staanders blind bevestigd

De kast staat wat los van de muur af. Ik kon dus niet gebruikmaken van de muur om de kast te bevestigen. De staanders zijn bevestigd aan het plafond en op de vloer.

Veel aandacht heb ik besteed aan de blinde bevestiging van de staanders van de kast. Dankzij slimme oplossingen zoals een ‘mof’ onderaan de kastpoten, zie je geen lelijke montageplaatjes. Dat kost extra moeite maar levert een mooier, minimalistisch resultaat op.

Met behulp van mijn warmtecamera heb de plekken in de vloer gelokaliseerd, waar ik langs de vloerverwarmingsleidingen af kon boren voor de staanders.

kantoorinrichting-stijlvol-hoekkast-staal

Speelse indeling van stalen schappen

Na het plaatsen van de staanders van de kast, heb ik ter plekke de indeling van de plankjes bepaald. Ze zijn redelijk willekeurig in de kast geplaatst voor een speels effect, al is dat natuurlijk relatief. Ik heb wel degelijk gelet op de verhoudingen om het er netjes uit te laten zien. Uiteraard staan de plankjes perfect horizontaal.

Slank design

De kast is heel slank maar wel voldoende stevig om, in dit geval, een zware versterker te kunnen dragen. Dat vind ik heel belangrijk: je kunt wel iets bijzonder verfijnds maken, maar als het niet bruikbaar is, schiet het zijn doel voorbij.

Voor de afwerking van het staal hebben we gekozen voor een zwarte poedercoating in fijnstructuur, om een mooi contrast met het grijs in het kantoor te bewerkstelligen.

stalen-zwarte-audiokast
Gitaren stalen audiokast
Stalen-kast-houten-opbergvakken
audio-stalen-houten-kast
stalen-rek-kantoor

Maak jouw kantoorinrichting persoonlijk

Een stalen kast en/of roomdivider is een prachtige blikvanger voor je (thuis)kantoor, praktijk, winkel- of bedrijfsruimte. Je kunt de indeling en toepassing van de kast zelf verzinnen, dus laat je fantasie maar de vrije loop!

Of je er nu gitaren, je racefiets, een collectie kleding, een kunstwerk, modelauto’s, posters of merchandise in tentoonstelt, de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Het is een geweldige manier om een stijlvol, creatief element met een persoonlijke touch toe te voegen aan een ruimte voor zakelijk gebruik.

Dat is natuurlijk ook het leuke van maatwerk. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Zo krijg je een origineel eindresultaat, volledig op jouw wensen toegesneden. Heb je al ideeën of wil je samen rond de tafel voor een schets, neem gerust contact met me op! Metaalbedrijf Stuk van Staal voert jouw project uit, van concept tot eindproduct.