Lange plantenbak van cortenstaal

Tuininrichting

Ontwerp Knip- en zetwerk Lassen Montage

16 december 2020

400 x 400 x 2 mm Totale lengte 29 meter

Cortenstaal

Een 29 meter lange plantenbak van cortenstaal.
Een strakke afscheiding die de breedte van de
voortuin benadrukt.
lange, rechte, hoge plantenbak

Tuinbak van cortenstaal in U-vom

Projectbeschrijving

Het plan was aanvankelijk om losse plantenbakken van cortenstaal te plaatsen, als afscheiding van de voortuin. Ik heb voorgesteld om in plaats daarvan één lange tuinbak te plaatsen. Weliswaar moeilijker om te maken, maar wel mooier. Een plantenbak uit één stuk benadrukt de opvallende breedte van de voortuin en oogt rustiger.

De tuinbak heeft een totale lengte gekregen van 29 meter, bestaande uit een voorstuk van 19 meter en ‘poten’ van elk 5 meter.

rechthoekige, lange plantenbak van cortenstaal

Plantenbak ter plekke gelast

De uitdaging bij dit project was om de plantenbak recht te maken. Een afwijking valt met zo’n lengte natuurlijk erg op en ziet er slordig uit.

Stukken staal van 19 meter lang zijn niet verkrijgbaar. Ik heb dan ook flink aan deze tuinbak moeten lassen. Stukken cortenstaal van 2,5 meter zijn aan elkaar gelast tot een lengte van 7,5 meter, die in één keer is geplaatst.

Ter plekke, bij de montage, heb ik ook nog gelast om tot de lengte van 19 meter te komen aan de straatkant.

Lange plantenbak cortenstaal

Lassen vlak geslepen

Alle lassen zijn vlak geslepen. De naden van het zetwerk van het plaatmateriaal zijn ook netjes gelast en daarna vlak geslepen. Omdat cortenstaal roest, zie je daar niets van. Het staal vormt optisch één geheel.

afscheiding van cortenstaal met planten
Plantenbak van cortenstaal met hoek

Bloembak kan tegen een stootje

Koppelstrips voorkomen dat de wanden van de plantenbak uit elkaar gaan staan, zodra er zand in gaat. De bak staat 10 centimeter diep in de grond, waardoor hij goed op zijn plek blijft en tegen een stootje kan.

rechthoekige tuinbak van cortenstaal

Cortenstaal is onderhoudsvrij

Gekozen is voor cortenstaal omdat het roest (dat is ook precies de bedoeling), maar niet doorroest. Je hebt er na plaatsing dus geen onderhoud meer aan. Het roestige staal heeft bovendien een mooie warme kleur die harmonieert in bijna elke tuin.

Afscheiding van cortenstaal

Cortenstaal in jouw tuin of woning?

Cortenstaal is een prachtig materiaal om tuinbakken, (kunst)objecten, haardhoutbakken of schuttingen van te vervaardigen. Metaalbedrijf Stuk van Staal kan zowat elke vorm maken, van lange rechthoeken en zeshoeken, tot cirkels en spiralen.

Overweeg je om een object van cortenstaal op maat te laten maken voor jouw tuin of woning? Vertel me jouw wensen, dan maken we een tekening en ga ik voor je aan de slag.