Lithographic World

Specials

Uitwerken schets Tekeningen Constructieve berekeningen Productie Montage

28 oktober 2018

Doorsnede bol: 4 meter Hoogte inclusief sokkel: 6 meter

Thermisch verzinkt staal Buitenschil zwart gepoedercoat Stalen sokkel wit gepoedercoat

Lithographic World: een bol van 4 meter doorsnede, volledig vervaardigd van staal. Een uitdagend, prachtig project.
Metalen sculptuur: bol

Stalen bol van 4 meter doorsnede

Lithographic World is een project van Afterlight (tegenwoordig Studio APVIS) in opdracht van chipmachinefabrikant ASML voor lichtkunstfestival GLOW Eindhoven.

De audiovisueel kunstenaars van Afterlight hadden het idee om een 6 meter hoge bol te maken van staal en die te vullen met individueel aanstuurbare led-strips en high impact lasers. Ik nam graag de uitdaging aan om de stalen constructie te maken.

De bol heeft een doorsnede van 4 meter en is volledig vervaardigd van staal. Het object is door mij uitgetekend en geconstrueerd naar een conceptschets van Afterlight.

montage metalen bol
Grote stalen bol ASML Glow

Van conceptschets naar constructietekening

Vertrekpunt was bovenstaande SketchUp-principeschets. Ik ben met Afterlight gaan praten over uitwerkingen en wat de beste aanpak zou zijn voor de vorm. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar wiskundige modellen.

We vonden een passend wiskundig model op basis van driehoeken. Dit vormde de basis voor mijn constructietekening.

Metaal constructie advies

Materiaalonderzoek en constructie

De opdracht was om de bol zo slank mogelijk te maken. Dat maakte de uitdaging groter, want de bol moest zowel minimalistisch zijn als trekkrachten kunnen verdragen.

Na intensief overleg heb ik een aantal onderzoeken gedaan naar materialen. Daaruit bleek dat normaal constructiestaal het gewenste resultaat het beste zou benaderen, waarbij de kosten binnen de perken zouden blijven. Berekeningen door de constructeur bevestigden dat het object stabiel zou zijn.

Stalen sokkel

De sokkel van twee meter hoog moest ruimte bieden aan ballast en apparatuur. Tevens moest de sokkel voor stabiliteit zorgen, dus werd daarin rondom een kruisverband ingezet achter de beplating. De stalen beplating van de sokkel is geïnspireerd door de witte beplating van de chipmachines van opdrachtgever ASML en is gebroken wit gepoedercoat.

De bol is uiteindelijk in elkaar gezet met twee typen balkjes en twee typen hubs (kruisverbindingen). De uitdaging zat in het buigen van de kruisverbindingen. De grootste nauwkeurigheid was daarbij vereist, zodat de vele onderdelen perfect zouden passen en samen een bol zouden vormen.

Metaalbedrijf, staal op maat
Bol van staal, montage

Beoordeling van de klant:

 

“Waar veel aannemers huiverig waren om zo’n groot artistiek project aan te gaan, was Bart een van de weinigen die de uitdaging niet uit de weg ging. Hij dacht mee met het ontwerp proces en vulde vanuit zijn expertise ons creatieve proces aan. Bart houdt van aanpakken, was relaxed in de communicatie en was tijdens de laatste deadline stress flexibel en meegaand. Super fijn dat hij ons nog even meehielp met alles opbouwen op lokatie. Ik ben nog steeds wel een beetje trots op het project dat wij samen met Bart hebben afgeleverd.”

Demian Albers

Afterlight
Stalen bol van 4 meter doorsnede
Staal constructie kunst
Montage van metalen onderdelen bol

GLOW Eindhoven

Dit kunstwerk is geëxposeerd tijdens GLOW Eindhoven 2015 en 2016, het jaarlijkse lichtkunstfestival in Eindhoven. Tijdens het festival werd een lichtshow in de bol vertoond met LED-strips en lasers.

Lithographic World is een van de leukste projecten waar ik aan mee heb mogen werken. Ik vond het heel prettig dat de mensen van Afterlight me de ruimte en het vertrouwen gaven om dit project verder in te vullen. Er stond een behoorlijke tijdsdruk achter. Des te mooier was het om het uiteindelijk samen voor elkaar te krijgen.

Complexe staalconstructies

Heb jij ook een uitdagend project waar de mogelijkheden nog ontdekt moeten worden? Geen vraag is me te gek. Neem contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal om te zien wat ik voor je kan betekenen.