Lithographic World

Uitwerken schets Tekeningen Constructieve berekeningen Productie Montage

28 oktober 2018

Doorsnede bol: 4 meter Hoogte inclusief sokkel: 6 meter

Thermisch verzinkt staal Buitenschil zwart gepoedercoat Stalen sokkel wit gepoedercoat

Stalen bol van 4 meter doorsnede

Lithographic World: een bol van 4 meter doorsnede, volledig vervaardigd van staal. De bol is door mij uitgetekend en geconstrueerd naar een conceptschets van audiovisueel kunstenaars Afterlight (inmiddels Studio APVIS) uit Breda. Een uitdagend maar prachtig project.

Lithographic World is een project van Afterlight in opdracht van ASML voor lichtkunstfestival GLOW Eindhoven. Lees het verhaal van Studio APVIS over onze samenwerking voor dit project.

Van conceptschets naar constructietekening

Vertrekpunt was deze SketchUp principeschets van een bol, uitgewerkt tot een schaalmodel van in elkaar geplakt spiegelglas (perplex).

Wiskundig model

Diezelfde dag zijn we gaan praten over uitwerkingen en wat de beste aanpak zou zijn voor de vorm. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar wiskundige modellen.

We vonden een passend wiskundig model op basis van driehoeken. Dit vormde de basis voor mijn constructietekening.

Metaal constructie advies

Materiaalonderzoek en constructie

De opdracht was om de bol zo slank mogelijk te maken. Dat maakte de uitdaging groter, want de bol moest zowel minimalistisch zijn als trekkrachten kunnen verdragen.

Na intensief overleg heb ik een aantal onderzoeken gedaan naar materialen. Daaruit bleek dat normaal constructiestaal het gewenste resultaat het beste zou benaderen, waarbij de kosten binnen de perken zouden blijven. Berekeningen door de constructeur bevestigenden dat het object stabiel zou zijn.

Stalen sokkel

De sokkel van twee meter hoog moest ruimte bieden aan ballast en apparatuur. Tevens moest de sokkel voor stabiliteit zorgen, dus werd daarin rondom een kruisverband ingezet achter de beplating. De stalen beplating van de sokkel is geïnspireerd door de witte beplating van de chipmachines van opdrachtgever ASML en is gebroken wit gepoedercoat.

De bol is uiteindelijk in elkaar gezet met twee typen balkjes en twee typen hubs (kruisverbindingen). De uitdaging zat in het buigen van de kruisverbindingen. De grootste nauwkeurigheid was daarbij vereist, zodat de vele onderdelen perfect zouden passen en samen een bol zouden vormen.

“Basis van het ontwerp is een wiskundig bolmodel.
De constructie wordt door middel van knooppunten
in elkaar gezet. Daarbij worden kunststof
platen ingeklemd door afwerkstrippen en knooppunten.”

Metaalbedrijf, staal op maat
Bol van staal, montage

“Bart van metaalbedrijf Stuk van Staal houdt van aanpakken, was relaxed in de communicatie en was tijdens de laatste deadline stress flexibel en meegaand. Super fijn dat hij ons nog even meehielp met alles opbouwen op locatie.”

 

Demian Albers

Afterlight
Stalen bol van 4 meter doorsnede
Staal constructie kunst
Montage van metalen onderdelen bol

GLOW Eindhoven

Dit kunstwerk is geëxposeerd tijdens GLOW Eindhoven 2015 en 2016, het jaarlijkse lichtkunstfestival in Eindhoven. Tijdens het festival werd een lichtshow in de bol vertoond met LED-strips en lasers.

Lithographic World is een van de leukste projecten waar ik aan mee heb mogen werken. Ik vond het heel prettig dat de mensen van Afterlight me de ruimte en het vertrouwen gaven om dit project verder in te vullen. Er stond een behoorlijke tijdsdruk achter. Dat maakte het geweldig om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Lees meer over dit project in het klantverhaal van opdrachtgever Afterlight.

Grote stalen bol ASML Glow
Metalen sculptuur: bol

Complexe staalconstructies

Heb jij ook een uitdagend project waar de mogelijkheden nog ontdekt moeten worden? Geen vraag is me te gek. Neem contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal om te zien wat ik voor je kan betekenen.