Slanke beige stalen taatsdeur

Deuren

Ontwerp Productie Inmeten en montage

13 maart 2023

2,60 m hoog 0,97 m breed

Koker, staf en strip Poedercoating hoogglans

Deze uiterst slanke taatsdeur gaat
dankzij zijn lichtbeige kleur prachtig
op in de rest van het interieur.

Elegante taatsdeur met nieuw type scharnier

Deze zandkleurige taatsdeur is slanker dan je ze gewoonlijk ziet. Dat is ten eerste te danken aan het zelf samengestelde profiel dat ranker is dan het gangbare HOP-profiel.

Ten tweede heb ik een nieuw type taatsdeurscharnier ingebouwd. Dit systeem wordt in de markt niet veel gebruikt, omdat het wat prijziger is en moeilijker om in te bouwen. Maar ik vind de meerwaarde zo groot, dat ik het nu in principe altijd gebruik.

Het verschil is dat er zowel aan de boven- als onderkant een scharnier zit, in plaats van alleen aan de onderkant. Hierdoor is de gehele taatsdeur nu uiterst slank, zonder – zoals bij het reguliere systeem – een onderdorpel die naar verhouding vrij lomp is.

Taatsdeur oogt aan beide kanten hetzelfde

De taatsdeur is gemaakt van een zelf samengesteld profiel. Aan beide aanzichten van de deur zie je dezelfde interessante profielen van de stijlen en sponningen. Er is geen ‘vlakke kant’, zoals bij het gangbare HOP-profiel.

Ik gebruik voor mijn zelf samengestelde profielen ‘blank profiel’, dat is heel nauwkeurig en scherp. Dat wil ik uiteraard niet bederven met lassen die er overheen bulken. Dus hoe dun het profiel ook is: voordat ik las, slijp ik er een klein V’tje in, om voldoende lasinbranding te verkrijgen.

Alle lassen slijp ik vervolgens zorgvuldig vlak, zodat de stalen delen ogen als uit één stuk. De hoekjes vijl ik met de hand uit, om ze perfect scherp te krijgen.

 

Ik gebruik voor mijn zelf samengestelde profielen ‘blank profiel’, dat is heel nauwkeurig en scherp.

Hoogglans metallic beige poedercoating

Voor de kleur van de stalen taatsdeur is gekozen voor RAL 1035 licht beige: een soort zandkleur die volledig meedoet met het interieur. De kleur bevat een klein beetje metallic. Het is heel subtiel en stijlvol.

De poedercoating is hoogglans, wat oogt als glanslak (in tegenstelling tot de fijnstructuur poedercaoting die meestal wordt toegepast).

Bij hoogglans poedercoating zie je elke eventuele oneffenheid. Denk aan beschadigingen, lasspetters of deuken die in het staal zijn geslepen. Zaak voor mij om, zoals altijd, zo netjes mogelijk te werken en de deur perfect af te werken, zonder bovengenoemde oneffenheden.

Vlakverdeling draagt bij aan elegante uitstraling

De vlakverdeling van de taatsdeur was voor mijn klanten helemaal vrij te bepalen, zoals je mag verwachten bij maatwerk. Ik heb een ontwerp voorgesteld waarbij je boven en onder een horizontale verdeling hebt, met in het midden een vrije doorkijk. Mede dankzij deze vlakverdeling oogt de taatsdeur subtiel en in proportie, ondanks zijn hoogte van 2,60 meter.

Een duidelijk verticaal element is de handgreep. In dit geval loopt hij niet helemaal van boven tot onderen. Hierdoor oogt de greep niet als een beugel en blijft het een los element: een streepje door de compositie heen.

Alternatieve plint 

Vaak stel ik bij taatsdeuren een alternatieve plint voor, omdat reguliere plinten te dik zijn. Zo kan ik zo strak mogelijk werken.

Door een stukje zetwerk wordt de muur aan de onderkant netjes afgewerkt en loopt de lijn van de plint optisch door.

Klein vloerplaatje

Op de foto hieronder zie je ook goed dat het gekozen scharniersysteem een kleiner vloerplaatje heeft dan het reguliere systeem.

Een alternatieve plint zorgt voor een nette afwerking van de onderkant van de muur.

Staal komt tot zijn recht

De taatsdeur blijft op 90 graden openstaan en gaat vanaf 70 graden vanzelf dicht dankzij het veersysteem. De deur is voorzien van veiligheidsglas.

Staal komt in deze taatsdeur volkomen tot zijn recht. Je ziet echt dat de stalen delen tot één geheel gemaakt zijn. De deur voelt ook heel solide en degelijk.

Elegante stalen taatsdeur op maat

Overweeg je een taatsdeur en hecht je daarbij aan de hoogste mate van afwerking? Een slanke stalen deur met prachtig afgewerkte, strakke details en in elke gewenste kleur? Neem dan contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Samen maken we een ontwerp volledig naar jouw wensen, waarna ik de constructie met de grootste zorg voor je realiseer.