Stalen luifel voor zonwering jaren ’30 stijl

Tuininrichting

Ontwerp Lassen Montage

25 november 2021

8,40 m breed x 3 m hoog

Koker Gezette hoekprofielen Thermisch verzinken

Een stalen constructie voor een
luifel met zonwering, passend in
de stijl van het jaren ’30 pand.
Stalen overkapping voor jaren '30 pand

Omlijsting van staal voor zonnescherm

Projectbeschrijving

Dit boutique hotel, Het Scheepshuys in Breda, heeft een ontbijtruimte waar ’s ochtends de zon soms te fel naar binnen schijnt. Als oplossing koos het hotel voor een automatisch uitschuifbaar, aluminium luifelsysteem met zonnescherm. Zo zou tevens het terras bruikbaar blijven bij lichte regenval.

Zo’n luifelsysteem met zonwering is erg handig, maar past niet altijd bij de stijl van het gebouw, in dit geval een jaren ’30 pand. Samen met de bouwbegeleider van het hotel ontwierp ik een stalen omlijsting die de luifel tegelijkertijd ondersteunt aan de voorkant. In deze stalen ‘schil’ wordt het luifelsysteem bevestigd.

Authentieke uitstraling passend bij jaren dertig

De verzinkte stalen constructie onttrekt de rails en cassette uit het zicht, wat een stuk strakker en authentieker oogt. Het past qua materiaal en uitstraling beter bij het pand.

De schuine delen in de constructie zijn decoratief. Ze geven het geheel een wat klassieker uiterlijk, met een hint naar prieëlen en orangerieën. De constructie is 8,40 meter breed en 3 meter hoog en overkapt het hele terras.

Ombouw van staal voor aluminium luifel
ombouw van staal voor zonwering

Constructie in samenspraak met leverancier zonnescherm

Het ontwerp is tot stand gekomen in samenspraak met de leverancier van het luifelsysteem. Dat luisterde erg nauw, want hun product zou worden gemonteerd op mijn constructie.

Ik heb goed uitgezocht wat er precies geleverd zou worden, want het moest in één keer passen. Binnen de marges die de leverancier aanhoudt om het überhaupt zo te kunnen realiseren, en rekening houdend met zijn eisen met betrekking tot toleranties. Dat is wonderbaarlijk goed gelukt.

Ombouw van staal voor aluminium luifel

De verzinkte stalen constructie onttrekt de rails en cassette uit het zicht, wat een stuk strakker en authentieker oogt.

Slanke stalen overkapping

Voor staalbegrippen is deze overkapping tamelijk licht uitgevoerd. De hoeklijnen zijn hoog genoeg om het aluminium af te kunnen dekken, maar dun genoeg om de boutjes van de luifel te kunnen bevestigen en het geheel niet te zwaar te maken. Ondanks de forse hoogte van drie meter, oogt de constructie toch heel slank.

grote stalen overkapping voor terras
constructie van staal voor luifel

Thermisch verzinkt staal is onderhoudsvrij

De stalen draagconstructie is volledig thermisch verzinkt. Thermisch verzinken zorgt ervoor dat het staal compleet onderhoudsvrij is voor tientallen jaren. Bovendien is het budgettechnisch interessant. De uitstraling is neutraal. Thermisch verzinkt staal heeft een matte ijzerkleur, denk aan de paal van een verkeersbord.

Uitdagende constructie

Cruciaal bij dit project was om alles precies op maat te maken. Achteraf een gaatje boren in thermisch verzinkt staal, is geen optie: dat gaat roesten.

Ik moest bijvoorbeeld zeer nauwkeurig werken om de diagonale hoekstukken precies te laten passen op de rechte palen. Je hebt dan te maken met dubbele hoeken en dat vraagt extra aandacht.

Ter plekke heb ik de stalen constructie gemonteerd: de drie losse palen, de hoekprofielen voor de horizontale liggers en de op maat gemaakte bakken voor de cassette. Het paste in één keer.

Luifel in jaren '30 stijl

Luifel of overkapping van staal laten maken?

Wil je een overkapping, luifel of een constructie voor zonwering laten maken? Neem dan gerust contact met me op en leg je ideeën voor. Samen kiezen we de beste oplossing en vervolgens maak ik de stalen constructie volledig naar jouw wensen.