Hexagon boekenkast van staal

Meubels

Technische tekening Productie Montage

10 juni 2022

Hoogte 2,5 m Breedte 3 m Diepte 35 cm

Staal plaatwerk Poedercoating fijnstructuur

Deze stalen boekenkast krijgt een organische
vorm door de creatieve plaatsing van achttien
zeshoekige delen.

‘Bijenkorf’ boekenkast opgebouwd uit hexagon-vormige modules

De hexagonvorm is bij uitstek geschikt om mee te bouwen, zoals bijenkorven laten zien. Je kunt de delen combineren tot een nieuwe, geheel eigen vorm.

Dat is gebeurd met deze stalen boekenkast. Door de speelse plaatsing van de onderste rij modules, krijgt het meubel iets organisch. Als een voorwerp dat zou kunnen groeien.

Nauwkeurig maatwerk

Op basis van een schets heb ik de technische tekening gemaakt, de details bepaald en de kast zo mooi mogelijk vervaardigd. Je ziet dat het kwaliteitsmaatwerk is: alle modules passen perfect in elkaar en nergens zijn overbodige montagegaten. Aan de onderkant zijn de bakken aangepast zodat ze over de plint heen vallen. Hierdoor staat de kast strak tegen de muur.

Dit was een leuk project om aan mee te werken, met een prachtig resultaat. De stalen kast staat heel mooi in het industriële loftappartement.

Plaatwerk staal

De zeshoekige bakken zijn gemaakt van stalen plaatwerk van 2 millimeter dik. Het materiaal is gezet, gelast en vervolgens vlak geslepen voor een naadloos, strak resultaat.

Boekensteun en plateau in één

De U-profielen die in de modules fungeren als boekensteun, zijn 3 millimeter dik om ze meer stevigte te geven. De steunen staan los in de kast. Sommige zijn een kwartslag gedraaid, zodat ze fungeren als plateau om spullen op te plaatsen. Op die manier kun je er een creatieve invulling aan geven.

Grijze poedercoating

Voor de kleur van de kast hebben we gekeken naar het schilderwerk van de oude balken in het industriële pand. In die specifieke kleur grijs is de kast gepoedercoat in een fijnstructuur.

Nauwkeurige productie en montage

Voor een goed resultaat moest ik extra nauwkeurig werken, zowel tijdens het lassen als bij de montage. Een eventuele verspringing zou in deze constructie namelijk in de gehele kast terugkomen. Dus moet ik alles precies passend maken. Dat is erg goed gelukt.

Het geeft veel voldoening om een idee dat mensen hebben, echt tot uitvoering te brengen. Het was een uitdaging om het zo perfect te krijgen, maar dat spreekt juist mijn vakmanschap aan: challenge accepted!

Alle lassen zijn vlak geslepen voor een naadloos, strak resultaat.

Kast van staal op maat laten maken

Heb je ook een idee voor een kast, wijnrek of ander meubel van staal, dat je graag uitgevoerd wilt zien? Alles is mogelijk met staal! Denk bijvoorbeeld aan een stijlvol frame, slank plaatwerk, rechte of ronde hoeken, een strakke afwerking of juist een industriële uitstraling, en elke kleur die je maar wenst.

Neem gerust contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Samen bespreken we de mogelijkheden en maken we een ontwerp naar jouw wensen, waarna ik de constructie voor je realiseer.