Stalen schuifdeuren en buitenkozijnen voor tuinhuis

Deuren

Ontwerp Productie Inmeten en montage

4 december 2022

Pui: 2,10 m hoog x 4 m breed Ramen: 1,20 m hoog x 4 m breed

Warmgewalste staalprofielen Gelaagd veiligheidsglas Poedercoating zwart fijnstructuur

Staal en hout ontmoeten elkaar in dit eeuwenoude
bakhuis. De stalen schuifdeuren en -ramen zorgen
voor licht en ruimte.

Stalen pui en ramen in rustiek bakhuis

Voor een eeuwenoud bakhuis, behorend bij een rijksmonumentale Brabantse boerderij, heb ik deze slanke stalen pui met schuifdeuren en -ramen mogen maken.

Met de klant heb ik verschillende mogelijkheden bekeken. Naar buiten toe draaiende deuren waren geen optie, vanwege de overkapping. Naar binnen toe draaiende deuren zouden teveel ruimteverlies geven. Ik heb daarom een ontwerp voor schuifdeuren voorgesteld en kreeg de vrije hand om dit uit te voeren.

Slanke deuren van staal met ambachtelijke uitstraling
De deuren en ramen zijn megaslank geworden. De aanzichten van de profielen zijn slechts 5 millimeter breed. Dit kan alleen met staal, met aluminium profielen is dit onmogelijk. De stopverfkit versterkt de referentie aan de ambachtelijke manier van stalen kozijnen maken.

Massief staal met zwarte poedercoating

De pui en kozijnen zijn vervaardigd uit warmgewalste, solide staalprofielen. Massief staal dus, dat niet van binnenuit kan gaan roesten. Alle lassen zijn volledig vlak en strak geslepen.

Het staal is vervolgens gestraald en geprimerd om het geschikt te maken voor toepassing buiten. (Een andere optie is om het materiaal thermisch te laten verzinken). Als afwerking is gekozen voor een zwarte fijnstructuur poedercoating.

Schuifdeuren met tochtrubbers
Normaal gesproken zijn schuifdeuren lastig tochtvrij te maken. Voor deze deuren heb ik daarom zelf mijn staalprofielen samengesteld, zodat ze voorzien konden worden van tochtrubbers. Hierdoor blijft de tocht zoveel mogelijk buiten.

Slot en veiligheidsglas
De stalen schuifdeuren kunnen op slot. Ze zijn voorzien van enkel veiligheidsglas, wat volstaat omdat dit tuinhuis geen echte verblijfsruimte is. (Tip: er bestaan ook thermisch geïsoleerde staalprofielen voor verblijfsruimtes). De schuiframen zijn qua constructie en mechanisme vergelijkbaar met de deuren.

Stopverfkit

De ruiten zijn afgewerkt met Monustop, een soort kit. Dit is een moderne vervanger van de traditionele stopverf.

Het nadeel van traditionele stopverf is dat dit op een gegeven moment uitdroogt. Je moet het schilderen en onderhouden. Moderne stopverfkit is daarentegen onderhoudsvrij en blijft veel langer flexibel. Het hoeft dan ook niet zo snel vervangen te worden.

Stalen pui strak tegen houten balken geplaatst

De onregelmatige balken, afkomstig van de eeuwenoude constructie van een boerenschuur, vormden een uitdaging. Hier kun je niet zomaar even een stalen pui strak tegenaan zetten.

De oplossing: we hebben een sleuf in het hout gezaagd en hier een sub-constructie in geschoven. Dit gaf een goede rechte basis om de stalen pui strak tegenaan te kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor de schuiframen. De lekdorpel is ook op maat gemaakt om een goede, waterdichte basis te verkrijgen.

Een sub-constructie vormt een rechte basis voor de schuifdeuren en -ramen.

“Strak staal en rustiek hout vormen een prachtige combinatie”

De materiaalkeuze en -bewerking luisterden nauw bij dit project. Het staal moest uitstekend geconserveerd worden, zodat het niet gaat roesten. Ook het vervaardigen en coaten vergde grote nauwkeurigheid.

Het resultaat mag er zijn. Strak staal en rustiek hout vormen hier een prachtige combinatie. Het bakhuis heeft dankzij de deuren en ramen een heel andere functie gekregen. Als je binnen zit, ervaar je enerzijds openheid en anderzijds een degelijke afscheiding. Dat geeft een luxe gevoel.

Stalen kozijnen op maat voor tuinhuis of serre

Wil je stalen deuren of ramen laten maken voor je tuinhuis, orangerie of serre? Er is veel mogelijk.

Ga je bijvoorbeeld voor de authentieke uitstraling van stalen kozijnen uit de jaren ’20 en ’30, dan word je ongetwijfeld enthousiast van het originele stoeltjesprofiel. Dient het tuinhuis als verblijfsruimte, dan zijn moderne isolerende profielen ideaal. Je kunt jouw kozijnen laten uitvoeren in elke gewenste RAL-kleur.

Neem gerust contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Graag kom ik op locatie kijken en vaak kan ik dan meteen al wat schetsen maken voor een ontwerp. Na uitwerking van de technische tekening volgt de productie in eigen werkplaats en montage. Het resultaat: de mooiste stalen kozijnen voor jouw buitenverblijf!