Retro fietsendrager voor Jaguar XJ12

Specials

Ontwerp Uitvoering

1 oktober 2019

1200 x 1300 mm

Staal, RVS klemmen Afwerking: natlak

Een elegante, stalen fietsendrager voor een
Jaguar XJ12 Series 1 uit 1972. De dakdrager
is aan drie kanten gebogen en is in exact de
kleur van de auto gespoten.

Review van de klant:

‘Bart van metaalbedrijf Stuk van Staal maakte voor mijn klassieke Jaguar een prachtige dakdrager voor vier racefietsen. Niet alleen heel mooi, maar ook handig in gebruik. Echt vakmanschap, oog voor detail en uitstekende kwaliteit. Bart denkt mee en komt met mooie oplossingen. Afspraken worden nagekomen, en je krijgt echt waar voor je geld. Een plezier om mee te werken. Ik raad Stuk van Staal van harte aan!’

Dhr. Ledeboer, november 2019

Dakdrager vintage voor racefietsen

Retro fietsendrager voor 4 racefietsen

Projectbeschrijving

De klant wilde een dakdrager voor vier fietsen, om met zijn oldtimer lekker op pad te kunnen en dan ergens een stuk te gaan fietsen met zijn familie of vrienden. Na het telefonisch doorspreken van de wensen, ben ik gaan kijken en inmeten.

De Jaguar V12 uit 1972 bleek in perfect gerestaureerde staat. Een prachtige, klassieke auto met een sportief silhouet. Aan mij de uitdaging om een dakdrager in hetzelfde karakter te bouwen. Eentje die de auto zou complementeren, in plaats van enkel functioneel te zijn.

Ik heb ter plekke een schets gemaakt om de klant een idee te geven van wat ik in gedachten had. Aan de hand daarvan hebben we keuzes gemaakt.

Schets dakdrager oldtimer

Driedubbel gebogen staal

Om het silhouet zo laag mogelijk te houden, volgt het fietsenrek de daklijn perfect in alle richtingen. Hierdoor zweeft het staal maximaal 2 centimeter boven het dak. De wieldrager achterop buigt niet alleen met de kromming van het dak, maar ook met de achterruit mee.

Inklapbare wieldrager

De wieldrager achterop is neerklapbaar, zodat dit geen storend element is als de dakdrager langer op de auto zit. Tevens is het fietsenrek hierdoor makkelijker op te bergen.

wielenrek dakdrager
wielhouders van fietsendrager

Fietsenrek in de kleur van de auto

Voor de afwerking hebben we gekozen voor autolak, hoogglans, in een 3-laags systeem: eerst primer, dan lak, dan glans. Uiteraard in exact dezelfde kleur als de auto.

Roestvrijstalen steunen

Opvallend aan de auto is de prachtige bordeaurode kleur, gecombineerd met chroom. Het chroom heb ik benaderd door de steunen van de voor- en achterwielen van roestvrij staal te maken. Dit RVS ziet er niet alleen chique uit, het gaat bovendien nooit roesten. Je hebt dus niet te maken met lak die eraf springt bij het verstellen en losdraaien van de bouten.

Alle steuntjes zijn netjes voorzien van rubbers, zodat het lak en het chroomwerk niet beschadigd raken.

Steun voor wielen
stalen dakdrager

Geschikt voor MTB en racefietsen met schijfremmen

De bussen voor de voorvorken zijn eenvoudig te vervangen, zodat de drager geschikt kan worden gemaakt voor steekassen (bijvoorbeeld voor mountainbikes en racefietsen met schijfremmen).

De positionering van alle fietsen is voorwaarts. Dat vond de klant mooier. Om dit mogelijk te maken, staan de fietsen een stukje versprongen van elkaar. Hierdoor komen de sturen niet met elkaar in het gedrang. Dankzij deze configuratie kunnen ook MTB’s op het dak worden gezet, zonder dat het nodig is om sturen om te draaien.

dakdrager op maat

Custom design voor reclamebord

Over de gehele breedte van de voorruit is een reclamebord aangebracht, in vintage jaren ’70 stijl. Ik heb een grafisch designer gevraagd of hij artwork wilde ontwerpen voor deze auto. De klant koos ervoor om de naam ‘Big Cat Cycling Team’ te laten uitwerken met custom logo.

Logo voor op retro fietsendrager

Dakdrager precies op maat

Omdat ik de fietsendrager per se binnen de randen van het dak wilde houden, was het een uitdaging om alles te laten passen. Het fietsenrek moest immers wel slank blijven.

Ook waren de dakgoten van deze auto dusdanig smal en teer, dat ik weinig tot geen speelruimte had voor het inklemmen van de drager. Hij moest dus tot op de millimeter nauwkeurig passen.

Voor metaalbedrijf Stuk van Staal was dit een van de leukste projecten van het jaar. De uitdaging zat in het buigen en het nastreven van perfectie, in zowel het ontwerp als de uitvoering. Omdat alleen dan de dakdrager deze prachtige klassieke auto zou complementeren. Alsof de drager door Jaguar zelf gemaakt zou kunnen zijn.

Dakdrager op maat laten maken

Zoek je een stalen dakdrager op maat, die past bij de uitstraling van je auto? Wil je meerdere racefietsen of mountainbikes kunnen vervoeren op het dak van je auto? Wil je een duurzame fietsendrager die bestand is tegen weer en wind? Neem dan contact op met constructiebedrijf Stuk van Staal. Na overleg maak ik een fietsendrager die voldoet aan al jouw wensen.