Groot wijnrek voor wijnkelder

Wijnrekken

Inmeten en ontwerp Productie incl. lichtarmatuur Montage

4 mei 2021

Wijnkasten: 2,20 x 3,35 x 0,33 m Inschenktafel: 80 x 90 x 50 cm

Koker 25 x 25 en staf 8 x 8 mm Plaatwerk 3 mm Blanke poedercoating

Deze wijnkelder is ingericht met 4 wijnkasten
en een inschenktafel, uitgevoerd in blank
gepoedercoat staal. Het geheel biedt ruimte
voor 576 wijnflessen.
Inrichting van wijnkelder met stalen wijnkasten

Inrichting van een wijnkelder

Projectbeschrijving

Deze klant wilde van zijn kelder een prachtige wijnkelder maken. Hij had een wand ter beschikking, die hij helemaal wilde opvullen met een stalen rek voor wijnopslag. Daarnaast wilde hij er graag wijnen kunnen openen en proeven met vrienden en familie.

Ik ben ter plekke gaan kijken. Mijn idee was om een inschenktafel te integreren in het wijnrek, om de wijnkamer wat huiselijker te maken en een fijne plek te creëren om met je gezelschap wat te proeven.

Mijn schets bevatte vier wijnkasten en een inschenktafel waarin je tevens houten kistjes in op kunt slaan. Dit zag de klant helemaal zitten. Hij was ook enthousiast over de optie om het geheel een wat rauwere uitstraling te geven; met de authentieke staalkleur en lassen die niet vlakgeslepen zijn.

Stalen inrichting van wijnopslag

De inschenktafel maakt van deze
wijnopslag een huiselijk meubel.

Ontwerp voor wijnkelder inrichting
Wijnglazen hangen in houders in wijnrek

Wijnkasten voor 576 wijnflessen

In totaal kunnen 576 flessen in deze wijnopslag, als je de ‘kruizen’ onderin en de wijnkistjes meetelt. In de rekken zelf is ruimte voor 384 flessen.

De vier wijnkasten zijn volledig met de hand in elkaar gelast; het gaat om meer dan duizend staafjes. De rekjes liggen er los in, waardoor ook grote flessen in de wijnkasten kunnen.

Stalen wijnrek voor honderden flessen

Kruizen voor extra wijnopslag

De vier ‘kruizen’ onderin de wijnkasten fungeren optisch als een plint. Er passen wijnflessen in van verschillende formaten, waaronder Magnumflessen.

De kruizen zijn gemaakt van plaatmateriaal. Dat is veel lichter van kleur dan het stalen kokerprofiel van de wijnkasten. Dit hebben we opgelost met een bruingrijze poedercoating voor de kruizen. Het kleurverschil is nu amper merkbaar.

Stalen kruisen voor wijnflessen

Wijnrek aangelicht

Het wijnrek wordt diffuus aangelicht door een stalen lichtarmatuur, die ik ultraslank heb gehouden. De kleurwarmte van de LED-verlichting is regelbaar, zodat de eigenaar kan kiezen voor een heldere of meer sfeervolle aanlichting.

Boven de inschenktafel bevindt zich een plankje met hangers voor de wijnglazen. Bovenop is ruimte voor wat wijnsnuisterijen. Dit alles maakt de wijnkamer veel huiselijker.

Wijnrek met glazen hangers

Inschenktafel met lades voor wijnkisten

De inschenktafel bevat vier lades van houten planken, waarop steeds twee wijnkisten kunnen worden uitgestald. De geleiders zijn van een zwaardere kwaliteit, aangezien het gewicht snel oploopt als de kistjes vol liggen met flessen wijn.

Aan de frontjes zitten strakke, bijpassende handgrepen van blank gepoedercoat staal.

De inschenktafel bevat lades voor de wijnkisten.

Kleur van blank staal voegt warmte toe

Het wijnrek en de inschenktafel zijn afgewerkt met een blanke poedercoating. Hierdoor blijft de natuurlijke bruingrijze kleur van het staal behouden. Je ziet het eerlijke materiaal, wat een bepaalde warmte oplevert ten opzichte van bijvoorbeeld een zwarte of grijze poedercoating.

Blanke poedercoating geeft bovendien interessante kleurnuances. Alle productiesporen blijven immers zichtbaar: alles wat ik heb gelast en geslepen. Natuurlijk doe ik extra veel moeite om het materiaal netjes te houden. Het betekent ook dat alles uit één batch staal gemaakt moet worden. Anders krijg je mogelijk verschillen in oppervlaktes.

Lassen niet vlak geslepen

Om de rauwe look te versterken, koos de klant ervoor om de lassen niet vlak te laten slijpen (op de bovenkant van de inschenktafel na). Dit gaf mij een uitdaging én veel voldoening, omdat ik me ten volste kon toeleggen op het maken van perfecte lassen – die zichtbaar blijven.

Blank staal, las niet vlak geslepen
Hoog stalen wijnrek
Lassen van stalen wijnrek
Wijnrek slijpen, staal
Stalen vlakgeslepen frame voor wijnrek
Hoge wijnkast voor wijnkelder, productie
Wijnrek voor honderden wijnflessen in kelder

Stalen wijnrek met de hand vervaardigd

De productie van dit wijnrek was zeer arbeidsintensief. Meer dan duizend staafjes heb ik in elkaar gelast. De lassen, die niet worden vlakgeslepen, moeten in één keer goed én mooi zijn. Dat vraagt de nodige ervaring.

Waar vooral veel tijd in gaat zitten, is het opspannen: het voorbereiden voordat je een lasje gaat leggen. Alles moet vastgelegd worden en overhoeks gecontroleerd worden, met nog geen halve millimeter afwijking. In alle richtingen moeten de onderdelen haaks blijven.

Alleen als alle onderdelen minutieus de juiste afmetingen hebben, worden deze wijnkasten een kaarsrecht geheel. Dat is erg goed gelukt. Het resultaat is een ontzettend strak blok, een echte wijnmuur.

Naast de wijnkast heb ik nog een bijpassende tafel en barkrukken mogen maken voor deze sfeervolle wijnkelder. Lees hier meer over deze meubels.

 

Een bijpassende tafel en barkrukken maken de inrichting van deze wijnkelder compleet.

Inschenktafel met lades voor wijnkistjes in wijnkelder
Stalen wijnopslag voor wijnkelder, groot

Inrichting voor je wijnkelder op maat

Wil jij je wijnkelder of wijnkamer ingericht hebben? Heb je een creatief idee voor een wijnrek voor je bedrijf, horecagelegenheid of woning? Neem dan gerust contact met me op. Graag vertel ik je over de vele opties voor een stalen wijnrek op maat.