Inbouw wijnrek met verlichting

Wijnrekken

Ontwerp Productie Montage

22 februari 2022

2,40 x 0,33 m

Staal, koker 20 x 20 mm Staal, staf 8 x 8 mm Grenen

Een wijnrek van staal, op maat ingebouwd
in een nis. De sfeervolle verlichting maakt
deze installatie helemaal af.

Inbouw wijnkast in koof

Goed idee: plaats een voorzetwand op 40 centimeter van je muur en verwerk tv, speakers en open haard hier netjes in. Maar wat te doen met de resulterende nis aan de zijkant? Mijn klant bedacht een creatieve oplossing: een stalen inbouwwijnrek.

Ter plaatse heb ik de minimaal vereiste ruimte voor een bruikbare wijnkast bepaald. Na overleg ontwierp ik een wijnrek waarin drie wijnflessen naast elkaar kunnen liggen. Op de houten planken kunnen diverse flessen – wijn, port, whiskey et cetera – rechtop staan. Er zijn ook hangers voor wijnglazen.

Om te voorkomen dat het geheel een donkere inham zou blijven, heb ik voorgesteld om verlichting in de koof aan te brengen.

Wat te doen met een nis achter een voorzetwand? Maak er een stalen wijnrek in.

Stekkerdoos

Onder het wijnrek bevindt zich een stekkerdoos in een stalen plaat: handig voor als je stroom nodig hebt aan de eettafel.

Het wijnrek loopt helemaal door tot aan het plafond. Achter het bovenste gedeelte zit stucwerk, met daarachter een rookafvoerkanaal, eveneens netjes weggewerkt. Het front oogt als één geheel.

Inbouw wijnrek ziet er logisch uit

Dit wijnrek van staal, ingebouwd in een ontstane inham, ziet er heel logisch uit. Alsof het wijnrek in het originele plan was opgenomen. Dat is te danken aan drie dingen:

  • het perfecte maatwerk: het rek past tot op de millimeter nauwkeurig.
  • het toevoegen van een functie aan de nis. Het lijkt alsof het steeds de bedoeling is geweest om er een wijnrek in te maken.
  • de harmonieuze verhoudingen: de wijnkast oogt niet geforceerd of ‘geknepen’.

Hoekjes met de hand uitgevijld

Het stalen wijnrek is nauwkeurig afgewerkt. Ik heb alle lassen vlakgeslepen en vervolgens de hoekjes zorgvuldig met de hand gevijld, om een zo strak mogelijk resultaat te verkrijgen. Je ziet geen naden of lassen meer; het frame van het wijnrek oogt als vervaardigd uit één stuk.

Slimme achterverlichting

De nis met het wijnrek bevindt zich naast de eettafel, bij de keuken. Het leek me tof om verlichting achterin te plaatsen. Anders zou het maar een donkere koof blijven.

Dankzij de smart verlichting is het ingebouwde wijnrek echt een aanvulling op het interieur. Om zacht, indirect licht te verkrijgen, heb ik rondom ledstrips aangebracht in een koofje, met daar overheen een grotere plaat. Dat geeft een stijlvol effect.

Verschillende kleuren verlichting mogelijk

De gebruikte ledstrips zijn van Philips Hue. Deze kun je opnemen in je lichtplan en mee laten doen met de sfeer in je huis op dat moment. Je kunt de verlichting dusdanig instellen, dat het net voldoende is om het wijnrek aan te lichten. Alle kleuren zijn mogelijk, van warmgeel tot rood en van daglichtwit tot paarsblauw.

Het verlichte wijnrek doet mee met de sfeer in het huis.

Zwarte poedercoating in fijnstructuur

Het staal is afgewerkt met een zwarte poedercoating in fijnstructuur. Dit zorgt voor een mooi contrast in combinatie met de backlight. Poedercoating beschermt het staal bovendien duurzaam tegen vocht en een stootje.

Inbouw kast of rek van staal

Je kunt staal verwerken in elke nis, koof of inham. Of je het staal nu van tevoren meeneemt in het ontwerp of achteraf pas toevoegt, het is allemaal in te meten.

Allerlei inbouwtoepassingen zijn mogelijk, zoals een stijlvol kastje onder een trap of een wijnrek in een koof. Je kunt echt een op maat gemaakte stellage aanbrengen, inclusief sfeervolle verlichting en houten planken.

Heb je al ideeën? Neem contact op met Metaalbedrijf Stuk van Staal, samen maken we er iets moois van!