Stalen wijnrek met schuine legplanken en verlichting

Wijnrekken

Ontwerp en advies Productie Inmeten en montage

15 april 2023

2,20 x 1,20 m

Staal koker en staf Plaatwerk Massief eikenhout

Deze spectaculaire wijnkast laat campagneflessen
optimaal tot hun recht komen en doet mee in het
lichtplan van de ruimte.

Wijnrek voor 120 wijn- en champagneflessen

Voor een champagneliefhebber heb ik deze wijn- c.q. champagnekast gemaakt. De kast is in overleg met de klant ontworpen om precies te passen op de kopse kant van de keuken.

Op de houten legplanken liggen de champagneflessen als in een display. Op ooghoogte is er een vak voor bijzondere flessen, glazen en aanverwante accessoires. Op de stalen rekken bovenin ligt de voorraad. In totaal is in de wijnkast ruimte voor 120 flessen.

Wijnrek met LED-verlichting

In het wijnrek is verlichting verwerkt, die de etiketten van de wijnflessen subtiel aanlicht. Het licht is dimbaar van fris wit tot warm geel, al naargelang de gewenste sfeer.

De klant beschikte al over een Philips Hue-lichtsysteem, dus heb ik LED-verlichting uit die collectie gebruikt. De wijnkast kon hierdoor eenvoudig worden opgenomen in het lichtplan.

De LED’s zijn ‘blind’ weggewerkt in het staal. Je ziet er niets van als de verlichting uit is. De bedrading is netjes door de slanke staalkokers heen geleid.

Wijnkast met wijkende sokkel

Nauwkeurig maatwerk versterkt het strakke uiterlijk van deze wijnkast. De sokkel aan de onderkant is even hoog als de plint en het frame komt er net bovenuit. Hierdoor staat het rek strak tegen de wand. Een subtiel detail dat de kast precies passend maakt!

De sokkel wijkt een klein stukje terug. Hierdoor oogt de wijnkast aan de onderkant wat minder massief. Deze designtruc wordt ook wel toegepast bij keukens.

Het stalen frame past precies over de plint. Echt maatwerk.

Eikenhouten display-planken

De vier houten ‘display’-planken voorzien deze wijnkast van warmte en een luxe uitstraling. In het massieve eikenhout zijn sleuven gefreesd, waar de wijnflessen ingelegd worden. De planken staan in schuine hoek naar boven, zodat je de flessen goed kunt zien.

Dankzij een speciale lak oogt het hout zo neutraal mogelijk, terwijl het optimaal is beschermd. De legplanken zijn met zorg vervaardigd door Meubelmakerij Reinder Mollema.

Slanke, strakke look

Voor het frame van de kast heb ik zo slank mogelijke stalen kokers gebruikt, die toch voldoende stevigheid bieden om de breedte van 1,20 meter te overbruggen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de planken waar de wijnflessen opgelegd worden, gaan doorbuigen.

Het stalen frame oogt als één strak geheel. Alle lassen heb ik zorgvuldig vlak geslepen en de hoekjes handmatig gevijld. De lassen zijn zoveel mogelijk uit het zicht gehouden. Een zwarte fijnstructuur poedercoating, passend bij de andere stalen objecten in het huis, maken de strakke look af.

Wijnrek van staal op maat laten maken

Wil je ook een stalen wijnrek of champagnekast laten maken? Bij Metaalbedrijf Stuk van Staal krijg je maatwerk van het hoogste niveau. Graag vertel ik je over de vele mogelijkheden. Denk aan:

  • LED-verlichting
  • Hangers voor wijnglazen
  • Legplank om flessen op ‘display’ te leggen
  • Planken voor flessen met een afwijkende vorm, ook Magnum- en champagneflessen

Samen ontwerpen we jouw ideale wijnrek, dat geheel aan je wensen voldoet.