Groot stalen wijnrek

Wijnrekken

Ontwerp en uitvoering

19 oktober 2019

1100 x 710 x 224 mm

Staal Zijdeglans poedercoat

Een op maat gemaakt wijnrek, geschikt
voor 54 wijnflessen van verschillende groottes.
Stevig genoeg om de flessen te kunnen dragen,
maar met een slanke uitstraling.
Strak, minimalistisch wijnrek van staal

Een wijnkast als een sculptuur: functioneel en esthetisch. Een blikvanger in het interieur.

Wijnrek van staal voor 54 wijnflessen

Projectbeschrijving

De klant zocht een stevig en tegelijkertijd slank wijnrek. Hij had een stukje muur in gedachten waar dit rek precies zou kunnen staan. De diepte en breedte voor het wijnrek stonden dus al vast.

Schets

Een tweede eis voor het wijnrek was dat er niet alleen standaard wijnflessen in moesten kunnen, maar ook grotere flessen zoals champagne- en literflessen. Een mooie opdracht voor metaalbedrijf Stuk van Staal.

Ik ben bij hem langs gegaan om te kijken en te meten. Ter plekke heb ik een schets gemaakt. Aan de hand daarvan hebben we een mooie hoogte voor de wijnkast bepaald, evenals de materiaalkeuzes en de kleur.

Schets wijnrek op maat

54 wijnflessen in een stalen rek

De gekozen hoogte wees uit dat het wijnrek 9 dozen van 6 flessen zou kunnen herbergen, ofwel 54 stuks. Een behoorlijk gewicht. Daarom heb ik een stalen koker van 15 x 15 x 2 millimeter geadviseerd. Eenmaal in elkaar gelast, levert dit een zeer solide kast op. Bovendien blijft de slanke uitstraling behouden.

Fijne bijkomstigheid van dit formaat: bovenop kan een houten plankje van een standaard dikte worden gelegd.

Industrieel wijnrek
Strak stalen wijnrek

Lassen vlak geslepen

Bij aanvang van de productie heb ik eerst de contouren precies haaks in elkaar gezet. Vervolgens zijn de houders er repeterend tussen geplaatst. Alle lassen zijn vlak geslepen, zodat het rek als één geheel oogt. Hoeklassen zijn niet toegepast, om het nog strakker te laten ogen.

De kunst is om zo min mogelijk beschadigingen te maken met de slijptol, en de lassen wél vlak te slijpen maar er geen deuken in te slijpen. Het vereist de nodige voorbereiding, concentratie en tijd om dit resultaat te verkrijgen.

Strak wijnrek van staal

Zijdeglans poedercoat

Het wijnrek is zijdeglans zwart gepoedercoat. Krasjes veroorzaakt door de wijnflessen, zijn bij zijdeglans minder zichtbaar dan bij hoogglans. Ook is stof er minder goed op te zien. Poedercoaten, ofwel poederlakken of poederverven, is bovendien een stootvaste manier van afwerken.

Uitsparing voor plint

Bij levering bleek het kastje perfect te passen, precies gelijk lopend met de muurtjes aan de zij- en voorkant. Dankzij een klein hapje uit de onderkant valt het rek mooi over de plint heen en staat het strak tegen de muur.

Maatwerk staal

Dankzij een klein hapje uit de onderkant valt het wijnrek mooi over de plint heen.

Stalen wijnrek of keukenkast op maat

Zoek je een specifiek opbergmeubel, zoals een legplank, wijnrek of keukenkast? Precies passend, gevormd naar jouw wensen en binnen budget? Neem dan contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Ik kom graag kijken en inmeten. Samen komen we tot een ontwerp voor het perfecte meubelstuk.