Roestvrij staal (RVS) is een exclusief materiaal, dat een luxe uitstraling geeft aan jouw meubel, kunstwerk of welke constructie dan ook. In dit artikel beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over RVS: de mogelijkheden, eigenschappen, kosten, onderhoud en de voor- en nadelen.

Waarom kiezen voor roestvrij staal?

RVS is een exclusief materiaal met dito uitstraling. Met zijn zachte, zilverige glans, waarbij vaak gekozen wordt voor een mooi geborsteld oppervlak, geeft het aan elk voorwerk een luxe uiterlijk. Als onderdeel van meubels zorgt RVS voor een strak, glimmend contrast in combinatie met hout.

Roestvrijstaal is bovendien bijzonder duurzaam. Ideaal voor gebruik buiten, want het is volledig onderhoudsvrij. Je hoeft het nooit te schilderen. Kortom: een prachtig materiaal, mits goed behandeld en mooi afgewerkt.

Hoe komt het dat roestvrij staal niet roest?

Aan het staal wordt onder andere chroom en silicium toegevoegd. Met name het chroom zorgt ervoor dat de ijzerdelen in het staal op moleculeniveau afgedekt worden.

Door het staal te lassen, wordt die beschermlaag vernietigd. Door het materiaal vervolgens te borstelen of te passiveren (beitsen), komt het chroom weer bovenop te liggen en herstel je de beschermlaag. Daarom is het heel belangrijk dat er geen ijzerdeeltjes in het RVS komen tijdens het bewerken, want dan gaat het roesten. Dit vergt voortdurende aandacht.

Tijdens het bewerken van roestvrij staal mogen geen ijzerdeeltjes in het RVS komen.

Wat versta je onder mooi afgewerkt RVS?

Bij metaalbedrijf Stuk van Staal verstaan we daaronder: het materiaal is onbeschadigd, geen deuken erin geslepen, geen vlekken erin geschuurd, vrij van krassen en het gehele werkstuk moet geborsteld zijn met dezelfde korrel. Kortom: afwerking van het hoogste niveau.

Wat je vaak ziet bij grootschalige productie, is dat roestvrij staal niet gelast wordt, maar met inzethoeken wordt bevestigd. Het RVS wordt dan gewoon in verstek gezaagd. De twee delen worden vervolgens over een hoekstukje geschoven en zo tegen elkaar geklemd. Je houdt dan altijd een naadje, wat er minder strak uitziet. En omdat het gewoonlijk om heel dun materiaal gaat, is het ook minder stevig.

Wat je ook vaak ziet, is de ‘Ikea-aanpak’. Pootjes van dun, gewoon staal, met een laagje chroom (dus hoogglans) eroverheen. Je krijgt dan echter nooit dezelfde uitstraling als bij geborsteld roestvrij staal.

Roestvrijstalen delen degelijk aan elkaar gelast en vervolgens met veel aandacht geschuurd.

Roestvrij staal laten lassen en borstelen

Bij metaalbedrijf Stuk van Staal lassen we roestvrijstalen delen degelijk aan elkaar. Vervolgens wordt het RVS helemaal geschuurd en/of geborsteld, zodat je de lasnaad niet meer ziet en je een roestvrijstalen voorwerp uit één stuk krijgt. Dat ziet er pas echt strak uit, met die typische gedekte glans en geborstelde structuur.

Het resultaat is bovendien perfect op maat en veel steviger dan de ‘inzethoek-methode’. Het roestvrij staal moet namelijk een bepaalde massa hebben, omdat het anders te sterk vervormt met lassen. De voorkeursdikte verschilt per constructie en zal er altijd een afweging gemaakt worden tussen de kosten, sterkte en uitstraling.

Wat kun je zoal laten maken van RVS?

In principe kun je elk ontwerp uitvoeren met roestvrij staal, net zoals bij onbehandeld staal. Van handgrepen en tafelpoten tot frames voor kastjes, wijnrekken en keukenplanken. Roestvrij staal is ook een prachtig materiaal voor moderne bouwconstructies, bijvoorbeeld als onderdeel van een veranda. Kortom: wat je maar wilt.

Je kunt elk voorwerp maken van roestvrij staal, zoals in dit geval, onderstellen voor tafels.

Wat kost iets van roestvrij staal laten maken?

RVS is een stuk duurder dan gewoon staal. Ten eerste is roestvrij staal duurder in aanschaf. Ten tweede is het veel bewerkelijker. Het schoon en krasvrij houden van het materiaal kost erg veel tijd, net als de nabewerkingen.

Over het algemeen kun je zeggen dat een product van roestvrij staal laten maken, ongeveer vijf keer zo duur is als wanneer je kiest voor gewoon staal. De kosten verschillen natuurlijk per project. Heb je een ontwerp in gedachten, vraag gerust een offerte aan.

Roestvrij staal borstelen of polijsten?

Gewoonlijk wordt RVS geborsteld (ofwel gepoetst, geschuurd). Het krijgt dan die specifieke, streperige glans in één richting.

Je kunt roestvrij staal ook polijsten. Het krijgt dan een harde, spiegelende glans, vergelijkbaar met de glans van chroom. Nadeel is dat dit erg gevoelig is voor krasjes, daarom wordt het zelden gedaan.

Bij geborsteld RVS zie je krasjes minder goed. Dat neemt niet weg dat het gemakkelijk krast als je er bijvoorbeeld met een hard voorwerp op stoot. In die zin is het behoorlijk delicaat materiaal.

Hoe onderhoud ik RVS en werk ik krassen weg?

Heb je echt krassen op je roestvrij staal, ga dan niet met JIF of een ander huis-, tuin- en keukenschuurmiddel aan de gang, want je krijgt gegarandeerd een andere glans op de plaats waar je bezig bent geweest.

Probeer het staal te schuren met Scotch-Brite matjes. Dat zijn een soort schuursponsjes, verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, waarmee je de borsteling van het staal enigszins kunt benaderen. Het verwijdert vette vlekken en polijst meteen een beetje. Dat werkt veel beter dan schoonmaakmiddelen die je in de supermarkt kunt kopen.

Het beste is om je bekraste RVS naar een specialist te brengen. Laat het materiaal opnieuw schuren met dezelfde korrel. Het beste is om dan de gehele lengte te borstelen, anders blijf je het verschil zien.

Geïnteresseerd in roestvrij staal maatwerk?

Wil je een ontwerp laten maken van roestvrij staal en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met metaalbedrijf Stuk van Staal op en leg je ideeën en wensen voor. Ik denk graag met je mee.

© Stukvanstaal.nl