Stalen meubels zijn de trend en dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar de uitvoering kan veel mooier dan wat je over het algemeen ziet. Graag geef ik drie voorbeelden van hoe het op detailniveau strakker en mooier kan.

Met wat denkwerk, creativiteit en vakmanschap kun je een stalen meubel écht mooi maken. Dankzij mijn 25 jaar ervaring als constructiebankwerker weet ik wat technisch haalbaar is met metaal. Daardoor kan ik een meubel bijvoorbeeld ultraslank uitvoeren, of juist grover, om een lijnenspel te benadrukken. Het gaat erom dat erover is nagedacht. Een paar voorbeelden.

 

Strakke hoeken, niet gelast

Als je een echt strakke kast wilt, wil je eigenlijk enkel het kokerprofiel zien. Dat moet niet worden onderbroken door een las, al is ‘ie nog zo mooi. Stalen (wijn)kasten las ik daarom bij voorkeur niet aan de binnenkant.

Dat vergt wel vakmanschap en zorgvuldigheid. De kokers dienen heel precies te worden gezaagd. En ik moet zeker weten dat bijvoorbeeld de zijkanten, waar ik las, een correcte inbranding hebben voor voldoende sterkte.

Het resultaat is stabiel en een stuk mooier.

 

 

 

 

Haardhoutkast op het scherpst van de snede

Stalen haardkasten worden vaak gemaakt van plaatwerk dat wordt gezet. Met als consequentie dat zo’n kast aan alle kanten wordt afgerond. Dat kun je voorkomen door alles in elkaar te lassen.

Plaatwerk lassen vergt wel wat kunde. Het luistert heel nauw hoe je dunne platen ten opzichte van elkaar positioneert. Alles moet perfect passen. Als het even kan, tot op de tiende millimeter af. Alleen op die manier krijg je het strak, zonder dat het scheef gaat staan of krom trekt. De finishing touch is het met grote aandacht slijpen en consistent afwerken van alle hoekjes, gevolgd door een mooie poedercoating.

 

Stalen haardhout rek

 

 

Met de hand vlak gevijld tot perfectie

Hoeken vijl ik vaak met de hand uit. Alleen zo kun je lasmateriaal, dat eventueel is achtergebleven na het slijpen, weghalen. Dat uitvijlen kost tijd, maar ik vind het heel belangrijk. Het handwerk maakt het verschil. Het resultaat: het meubel oogt alsof uit één stuk staal is gemaakt. Super strak, minimalistisch en luxe. 

 

 

Een stalen meubel op maat laten maken

Benieuwd hoe jouw stalen meubel of object optimaal kan worden uitgevoerd, tot in de details? Neem contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal en leg je wensen voor.

 

©stukvanstaal.nl