Staalconstructie voor tuinpaviljoen

Specials

Ontwerp en tekening Bouwtechnische begeleiding Productie Montage

2 juli 2022

6 m breed 3 m diep 2,7 m hoog

Constructiestaal HEA-profiel 140 mm

In dit tuinpaviljoen van staal en glas voert
de constructie de boventoon. Het ontwerp
refereert aan architectuur uit de jaren '20 en '30.

De knooppunten van de twee portalen zijn blikvangers.

Overkapping van staal met glazen dak

Deze klant wilde een zo transparant mogelijke overkapping in zijn tuin. Hij was fan van architectuur, specifiek de stromingen Constructivisme en Brutalisme. Die gedeelde interesse maakte het leuk om samen aan de slag te gaan met ontwerpen. Ik heb een minimalistisch ontwerp geschetst dat paste bij wat hij voor ogen had.

Het paviljoen bestaat uit twee portalen die achter elkaar staan, met een glazen schijf als dak. De klant heeft daarbij gekozen voor glas met een gele folie ertussen.

Staalconstructie opgebouwd uit H-profielen

De gehele constructie is uit hetzelfde HEA-profiel vervaardigd (stalen balken in een H-vorm), wat zorgt voor eenvoud. De glazen panelen komen uit in de flens van een HEA-profiel, waarin ik tevens de goot heb gemaakt. Hierdoor hoeft geen extra goot bevestigd te worden.

De H-vormige balken bieden daarnaast ruimte aan bekabeling voor verlichting. Ik heb daarvoor alvast de gaten geboord en getapt, zodat de lampen netjes kunnen worden opgehangen.

Het ontbreken van een zichtbare goot en de mogelijkheid om bekabeling voor verlichting in de constructie te ‘verstoppen’, versterkt de minimalistische uitstraling van het geheel.

De gehele constructie is uit hetzelfde HEA-profiel vervaardigd. Ook de glazen panelen zijn omlijst met dit materiaal.

Plaatsing constructie met behulp van kraan

De zwaarste balk woog 300 kilo, dat ga je zelf niet tillen. Ik heb een kraan laten komen, die de balken over het huis heen heeft getild. Alle stalen onderdelen heb ik in de werkplaats voorbereid, zodat de constructie op locatie enkel nog als een soort bouwpakket in elkaar gezet hoefde te worden.

Mijn ontwerp is doorgerekend door een constructeur. Immers: als er bijvoorbeeld een keer een flink pak sneeuw op het glas blijft liggen, mag de constructie niet wegzakken of het glas gaan scheuren. Ik heb nauw afgestemd met de constructeur om tot het optimale resultaat te komen.

Thermisch verzinkt staal voorkomt roest

Het staal is thermisch verzinkt. Deze afwerklaag is in het begin zilverachtig glanzend en wordt al snel mat. Je kent het wel van de palen van verkeersborden.

Dit is de meest duurzame afwerking die je kunt kiezen voor staal. Hiermee is het materiaal voor tientallen jaren beschermd.

Modernistisch ontwerp

Mijn ontwerp zou ik kenmerken als minimalistisch en modernistisch. Dit paviljoen refereert een beetje aan het werk van architecten uit de jaren ’20 en ’30, denk aan Mies van der Rohe. De uitstraling is echt industrieel. In het Constructivisme wordt de constructie niet verstopt maar juist extra zichtbaar gemaakt. Dankbaar voor mij om aan mee te werken!

Het paviljoen is mooi geworden. De knooppunten van de twee portalen zijn blikvangers en het glas met stalen omranding heeft het gewenste effect. De verhoudingen kloppen en het resultaat is heel bruikbaar. De klant kan heerlijk vertoeven onder deze royale overkapping.

Stalen luifel of overkapping laten maken?

Wil je een overkapping, paviljoen of een constructie voor zonwering laten maken? Heb je al een ontwerp in gedachten of wil je graag dat ik met je meedenk? Neem dan contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Samen kiezen we de beste oplossing en maak ik de stalen constructie volledig naar jouw wensen.