Bibliotheektrap met leuning en reling voor entresol

Trappen

Ontwerp & inmeten Productie Montage

14 februari 2024

Trap: 3,2 m x 50 cm Reling: 1,5 en 4,5 m x 90 cm

Staal koker Poedercoating fijnstructuur Massief eikenhout

Deze extra brede bibliotheektrap met leuningen
en een balustrade vormt een solide constructie
die naadloos past in de ruimte.

Comfortabele en veilige bibliotheektrap van staal

Deze klant wilde een trap naar de entresol in zijn woonkamer, waar hij een kantoor wil inrichten. De trap mocht niet te veel ruimte in beslag nemen maar moest wel een volwassen uitstraling hebben en veilig te belopen zijn. De oplossing: een extra brede bibliotheekladder met een leuning en trapbomen die naar boven toe doorlopen.

Het voordeel van een ladder is dat die ruimtebesparend werkt en indien nodig, bijvoorbeeld als er een feestje in de huiskamer plaatsvindt, aan de kant gezet kan worden.

Reling voor vide

De klant wilde daarnaast een reling ter afscheiding van de vide. We hebben deze circa 30 centimeter van de rand van de entresolvloer geplaatst, zodat op de rand nog ruimte is voor eventuele snuisterijen of planten.

Op basis van de wensen van de klant heb ik een tekening gemaakt en het plan na goedkeuring uitgevoerd.

Bomen van trap bieden letterlijk houvast

De klant vond het belangrijk dat de bibliotheektrap veilig en gemakkelijk te belopen zou zijn. Daarom lopen de bomen (de zijkanten van de trap) door tot voorbij de verdieping, zodat je die kunt vasthouden bij het opstappen van de entresol en het weer naar beneden stappen.

Dit vereiste wel dat de trap wat breder zou zijn wat ik normaal gesproken aanhoud voor mijn ladders. Deze trap heeft een breedte van circa 50 centimeter; breed genoeg om tussen de bomen door op de entresol te kunnen stappen.

Deze aanpassingen maken de trap natuurlijk wel zwaarder en wat lastiger om even te verzetten. Aangezien er ruimte genoeg is en de trap niet vaak opgeborgen hoeft te worden, was het mogelijk om dit zo te maken.

Leuk voordeel is dat de trap hierdoor wat meer ‘body’ krijgt en meer solide oogt, zonder de minimalistische uitstraling te verliezen. De ladder met zijn leuningen oogt, in combinatie met de reling van de vide, echt als een constructie die naadloos past in de ruimte.

De trap krijgt meer ‘body’ zonder de minimalistische uitstraling te verliezen.

Massief eikenhouten tredes

De ladder is uitgerust met massief eikenhouten treden, gemaakt door meubelmaker Ralph Herbers. De treden zijn voorzien van mooie ronde hoekjes en lopen aan de onderkant taps toe, om het slanke uiterlijk van de trap te behouden.

Alle stalen delen zijn netjes afgewerkt, waarbij ik de lassen vlak heb geslepen. Hierdoor oogt het staal strak en als uit één stuk gemaakt. Het geheel is afgewerkt met een zwarte poedercoating in fijnstructuur, kleur RAL 9005.

Maatwerk balustrade past precies in schuin dak

De uitdaging bij dit project zat hem in het precies passend maken van de reling van de vide. De schuintegraad van de hoeken aan weerszijden moesten precies overeenkomen met die van het schuine dak. En dat is gelukt, door heel nauwkeurig te meten. De balustrade past echt naadloos, er zitten nog geen millimeters tussen.

Het geheel past ontzettend mooi en ziet er erg logisch uit in de ruimte. De klant is dan ook tevreden en daar haal ik veel voldoening uit.

Stalen bibliotheektrap op maat

Wil je een stalen bibliotheektrap op maat laten maken? Metaalbedrijf Stuk van Staal is hierin specialist. Samen bespreken we jouw wensen, de toepassing van de trap en de ruimte waarin deze komt te staan.

Je kunt alle details zelf bepalen. Welke kleur wil je, moet de ladder verrijdbaar of inklapbaar zijn, wil je een leuning en houten of stalen tredes? Zomaar enkele opties waaruit je kunt kiezen. Het resultaat is een sierlijke, functionele en perfect afgewerkte bibliotheektrap: een echte meerwaarde voor je interieur.