vormen een elegante verbinding tussen slaapkamer
en overloop. De plafondhoge deuren passen bij het
statige karakter van het jaren '20 huis.
Openslaande stalen deuren met kathedraalglas
Voor interieurontwerpster Eva van Emave Studio maakte ik deze ranke, stalen binnendeuren in de kleur menierood. De openslaande deuren zijn geplaatst tussen de slaapkamer en de overloop met wasruimte. De lambrizering van figuurglas zorgt voor een zekere mate van privacy, met behoud van de open verbinding. Het roodbruin van het staal combineert prachtig met de overige kleuren in de slaapkamer.
De deuren hebben aan beide kanten hetzelfde aanzicht, dankzij de toepassing van een zelf samengesteld profiel. Zowel aan binnen- als buitenzijde zijn hierdoor de interessante profielen zichtbaar van de stijlen en sponningen. Er is geen ‘vlakke kant’. Het custom made profiel maakt het mogelijk om deze deuren extra slank te maken.
Plafondhoge, statige deuren
De deuren zijn plafondhoog en hebben een statigheid die past bij de sfeer van het huis. De vlakverdeling is een harmonieuze compositie: deels op gevoel tot stand gekomen maar niet toevallig. De compositie is doorgevoerd in de elegante greepjes, die op hun beurt vlakjes vormen.
De vlakverdeling van de deuren is doorgevoerd in de elegante greepjes.
Lambrizering van figuurglas
Behalve de roodbruine kleur zijn deze stalen deuren een blikvanger dankzij de lambrizering van figuurglas. Gekozen is voor byzantijnglas. Het lijkt sterk op het karakteristieke kathedraalglas dat in de jaren ’20 en ’30 veelvuldig gebruikt werd.
Uiteraard is veiligheidsglas gebruikt. Dat is extra stevig. Mocht het toch stuk gaan, dan breekt het glas niet af in gevaarlijke pinnen waar je je aan kunt snijden.
Deuren sluiten perfect
De deuren van staal vallen nagenoeg geruisloos dicht en sluiten rondom helemaal af. Dat is te danken aan het dikke rubberprofiel waarin ze vallen. Een magneet aan de bovenkant houdt de deuren dicht.
De deuren raken elkaar nét niet. Er kan nog net een vloeipapiertje tussen. Ik besteed er veel aandacht aan om dit zo precies mogelijk te maken.
Hierdoor is het niet nodig om de spleet in het midden af te dekken, wat als nadeel zou geven dat je de ene deur altijd eerst open moet doen, voordat je de andere opendoet.
Stalen deur met hetzelfde aanzicht aan twee kanten
In tegenstelling tot veel stalen deuren die met het standaard HOP-profiel worden vervaardigd, heb ik het profiel voor deze deuren zelf samengesteld. Het bestaat uit een kokerprofiel waar ik een staf op las, die fungeert als sponning voor het glas.
Aan de andere kant van de deur plaats ik een frame, dat er precies zo uitzien als de sponning. Hierdoor hebben deze deuren aan weerszijden de aantrekkelijke profielen met reliëf, zonder ‘gladde’ kant zoals bij het HOP-profiel. Beide kanten zien er hetzelfde uit en zijn even interessant, zoals je kunt zien op de foto’s hieronder.
Zelf samengesteld profiel vereist precisiewerk
Het netjes lassen van mijn zelf samengestelde profiel vergt veel vakmanschap. Ik las namelijk een heel hoekig, massief profiel op een koker met afgeronde hoeken. Om die overgang mooi te maken, moet je weten wat je doet.
Ik gebruik voor mijn zelf samengestelde profielen ‘blank profiel’, dat is heel nauwkeurig en scherp. Dat wil ik uiteraard niet bederven met lassen die er overheen bulken. Dus hoe dun het profiel ook is: voordat ik las, slijp ik er een klein V’tje in, om voldoende lasinbranding te verkrijgen.
Alle lassen slijp ik vervolgens zorgvuldig vlak, zodat de stalen delen ogen als uit één stuk. De hoekjes vijl ik met de hand uit, om ze perfect scherp te krijgen. Het zijn deze details die het ‘m doen.
Extra slanke deur van staal
Ik kan met dankzij het eigen profiel extra slank werken. Bij een standaard HOP-profiel is de zichtbare hoogte van de stijlen minimaal 35 millimeter. Als ik het profiel zelf samenstel, is dat hooguit 30 millimeter. Bij een complete deur zorgt dat voor een significant slanker resultaat.
Keuze voor kleur versterkt authentieke uitstraling
Met stalen deuren kun je prachtig kleur toevoegen aan je gebouw of interieur. Daar heeft Eva van Emave Studio geweldig gebruik van gemaakt. Het roodbruine lijnenspel is heel interessant in combinatie met het oker en donkerblauw op de muren in de slaapkamer. Het zijn varianten op de primaire kleuren. Gewaagd en tegelijkertijd harmonieus en warm.
De menierode kleur versterkt de authentieke uitstraling van deze stalen binnendeuren. Ze passen heel mooi in de sfeer van de jaren ’20 woning. Sowieso oogt kleur origineler, omdat in de jaren ’20 en ’30 over het algemeen maar weinig elementen wit of zwart werden geschilderd in woningen. Men koos meestal een kleur.
Het roodbruine lijnenspel van de deuren is heel interessant in combinatie met het oker en donkerblauw.
Poedercoating: mat zonder fijnstructuur
Als afwerking is gekozen voor een matte poedercoating zonder fijnstructuur. Deze afwerking geeft mij als vakman extra eer van mijn werk. Bij een poedercoating in kleur én zonder fijnstructuur, valt elke imperfectie op. Er is geen ruimte voor schoonheidsfoutjes. Die zijn er dan ook niet bij deze deur.
Doordat de deuren eruit zien alsof ze gelakt zijn, ogen ze origineler. Poedercoating is een tamelijk recente uitvinding, terwijl lakken al decennia wordt gedaan.
Extra kleine scharnieren
De klant had nog een speciale wens om de scharnieren zo klein mogelijk te houden. Ik heb scharnieren toegepast die de deuren voldoende ondersteunen maar geen afbreuk doen aan de ranke, elegante uitstraling.
Stalen deur of pui in kleur
Overweeg je een stalen pui of deur en hecht je daarbij aan de hoogste mate van afwerking? Een luxe stalen deur met prachtig afgewerkte, strakke details en in elke gewenste kleur? Neem dan contact op met metaalbedrijf Stuk van Staal. Samen maken we een ontwerp volledig naar jouw wensen, waarna ik de constructie met de grootste zorg voor je realiseer.