Wijnkelder inrichting met stalen wijnrek en deur

Wijnrekken

Ontwerp en inmeten Productie Montage

25 januari 2024

Wijnkast: 2 x 2,10 m. Pui: 2,20 x 2,40 m. Wandrek: 1,50 x 1,50 m.

Staal koker en staf Eiken Poedercoating zwart fijnstructuur

Deze wijnkelder krijgt een luxe, elegante uitstraling
dankzij maatwerk staal: een minimalistische pui,
wijnkast met verlichting en wandrek.

Inrichting van wijnkelder in staal

Deze klant in omgeving Antwerpen heeft een nieuwbouwhuis met een grote kelder, die hij wilde inrichten als wijnkelder. Ik heb een wijnkast op maat gemaakt en voorzien van verlichting. De stalen pui sluit de ruimte af ten behoeve van klimaatbeheersing voor de wijn. Het stalen wandrek biedt ruimte aan enkele extra wijnflessen en kleedt de wijnkelder verder aan.

Al pratend kwamen we tot mooie vondsten.

In gesprek met de klant heb ik zijn wensen doorgenomen en vervolgens alles ontworpen. Al pratend kwamen we tot mooie vondsten. Het was zijn idee om illusie te wekken alsof de wijnkelder voor de helft in een uitsparing van de muur is ingebed. De wijnkast is omkaderd met plaatwerk, omdat je anders in een holle ruimte zou kijken.

Het was dan weer mijn idee om de wijnkast een klein beetje uit te laten steken en er een rand van licht omheen te maken, zodat er meer diepte in het geheel komt. De sterkte en temperatuur van de LED-verlichting zijn instelbaar met een bedieningskastje.

Kruizen onderin wijnkast

Ik heb een voorstel gedaan voor de indeling van de wijnkast. De klant wilde er graag nog een plank in om wat grotere en bijzondere wijnflessen op te kunnen zetten. Bovenin is ruimte voor wijndozen en -kisten. De eikenhouten planken in de kast combineren mooi met het zwarte staal en zorgen voor een warme uitstraling.

Onderin heb ik kruizen van plaatwerk gemaakt. Hierdoor krijgt de wijnkast een soort plint, wat optisch voor een fundament zorgt. Dat vind ik zelf heel mooi.

Stalen pui

De stalen pui bestaat uit twee vaste panelen en één scharnierdeur, voorzien van veiligheidsglas. De deur heeft geen verdeling, om zo veel mogelijk zicht te geven op de wijnkast.

Lassen met de hand uitgevijld

Wandrek, kast en pui zijn heel netjes afgewerkt. Ik heb er mijn best op gedaan om alle verbindingen ‘blind’ uit te voeren, zonder schroeven en zichtbare lasjes. Dat kost de nodige aandacht.

Alle lasjes heb ik keurig vlakgeslepen, zodat het staal oogt als uit één stuk. De hoekjes heb ik met de hand uitgevijld zodat ze heel strak zijn. Het geheel is vervolgens zwart gepoedercoat in fijnstructuur.

Alle lassen zijn zorgvuldig vlakgeslepen en de hoekjes met de hand uitgevijld.

Wandrek als ‘wijnschilderij’

Het wandrek dient vooral als extra aankleding; het is een soort ‘wijnschilderij’. De wijnflessen liggen er horizontaal in om voldoende doorgang te behouden.

De overspanning van 1,50 meter van het wandrek is vrij groot. Het vergt vakmanschap en ervaring om dit goed te maken. Als je niet oppast, gaat het rek gaan doorbuigen zodra er flessen wijn in worden gelegd.

Ik heb de stalen staven tijdens het lassen wat ‘voorbocht’ gegeven (onder spanning gezet naar boven toe). Hierdoor komen de staven mooi kaarsrecht te liggen bij belasting door flessen wijn.

Iets bijzonders maken

Ik heb met veel plezier aan dit project gewerkt. Het is gelukt om deze wijnkelder een luxe, stijlvolle en elegante uitstraling te geven.

Deze klant heeft kosten noch moeite gespaard om een ruimte te creëren om zijn wijncollectie in op te slaan. Ik vind het heel leuk om met mijn werk bij te dragen aan zijn hobby, om daar iets bijzonders van te maken. Zodat hij, elke keer dat hij in zijn wijnkelder komt, denkt: dat is mooi.

Stalen inrichting van je wijnkelder op maat

Wil je een wijnkelder ingericht hebben met stalen meubelen of een pui? Graag vertel ik je over de vele mogelijkheden. Denk aan:

  • LED-verlichting
  • Hangers voor wijnglazen
  • Legplank om flessen op ‘display’ te leggen
  • Planken voor flessen met een afwijkende vorm, ook Magnum- en champagneflessen

Samen ontwerpen we jouw ideale wijnkelder, die geheel aan je wensen voldoet.