Inklapbare stalen ladder op wieltjes

Trappen

Ontwerp Productie

17 maart 2023

Rail: 8 m. lang Trap: 3,30 m. hoog, 0,45 m. breed

Staalkoker Massief eikenhout Poedercoating metallic bruin, mat

Deze stalen bibliotheektrap is inklapbaar
én verrijdbaar. Massief eikenhouten tredes
en een metallic poedercoating onderstrepen
het exclusieve karakter van de ladder.

Rollende, inklapbare trap van staal

Deze stalen bibliotheektrap is speciaal gemaakt voor een drie meter hoge kast in een winkel. De opdrachtgever, Mint Interieur, had diverse eisen. De ladder moest:

  • inklapbaar zijn, vanwege de smalle ruimte;
  • verrijdbaar zijn, vanwege de hoogte van de kast en de resulterende zwaarte van de ladder;
  • soepel en geruisloos rollen langs een 8 meter lange rail;
  • bestand zijn tegen intensief gebruik;
  • perfect strak afgewerkt zijn, aansluitend bij het exclusieve karakter van de winkel;
  • slank en stijlvol zijn;
  • harmonieus kleuren bij de kast;
  • passen in het budget.


De wens was kortom: een rollende, inklapbare, mooie en degelijke trap. “Verras ons maar”, was de boodschap. Deze uitdaging nam ik graag aan. Ik heb een ontwerp voorgesteld, dat vervolgens samen met de klant definitief is gemaakt.

Machinegeleiding laat ladder soepel bewegen

Hoe maak je een stalen ladder met een scharnierpunt en twee schuifrichtingen (van boven naar beneden én van links naar rechts), die precies met elkaar corresponderen? Het vereiste nogal wat denkwerk en de nodige precisie om dit te bewerkstelligen.

Voor de bewegende delen van de trap koos ik voor machinegeleiding. Dit garandeert precisie en duurzaamheid. De trap is gemonteerd op gekogellagerde karretjes, waar geen speling in zit. Deze kunnen ook zijdelingse krachten aan. Ideaal voor intensief gebruik.

Nul procent speling vereist ook dat de trap heel precies gemaakt wordt. Als je de ladder links naar rechts rolt of in- en uitklapt, voel je dat deze solide en degelijk is. Je hoort geen gerammel en voelt geen speling.

Als je de ladder van links naar rechts rolt of in- en uitklapt, voel je dat deze solide en degelijk is.

Ondanks het complexe bewegingsmechanisme
is de ladder toch slank en minimalistisch.

Trapje zet zichzelf stevig op de grond

Als je de trap uitklapt, haakt deze zichzelf over de rail. De wieltjes aan de onderkant komen dan vrij te staan. Hierdoor staat de trap stevig op de grond en kun je veilig naar boven lopen.

Het is een precisieklus om dit te bereiken. De hoogte hoeft ergens maar één centimeter af te wijken en het werkt niet zoals bedacht. Het vraagt om nauwkeurig meten, berekenen, uittekenen en zo precies mogelijk lassen en monteren.

Matte, gladde poedercoating in metallic bruin

Het staal is afgewerkt met een poedercoating in metallic bruin, passend bij de vitrinekast. De wielsteuntjes heb ik in dezelfde kleur laten poedercoaten. Het zijn de details die het ‘m doen!

Gekozen is voor een matte, gladde poedercoating – zonder het verdoezelende effect van fijnstructuur. Tijdens de productie heb ik het staal zo netjes mogelijk behandeld en alle lassen met zorg glad geslepen. Hierdoor oogt het staal als uit één stuk en zijn geen oneffenheden zichtbaar, zelfs niet onder de gladde poedercoating.

Ter bescherming is vilt aangebracht aan de onderkant en op plekken waar staaldelen elkaar raken.

Massief eikenhouten tredes

De elegante tredes zijn gemaakt van massief eikenhout door meubelmaker Ralph Herbers. Ze lopen mooi taps toe en zijn behandeld met een matte parketlak voor intensief gebruik.

Ik heb twee extra tredes aangebracht, zodat je met je schenen of knieën kunt afsteunen als je iets boven uit de kast wilt pakken.

Stalen trap uitgevoerd zoals bedacht

Bij ladders zie je vaak dat ze óf inklapbaar, óf verrijdbaar zijn. Het is een uitdaging om beide eigenschappen te combineren. Pas als je het gaat monteren, weet je of het echt past. Maar ik ga die uitdaging graag aan.

Het is mooi te zien hoe soepel en degelijk de geleiding loopt. Deze ladder werkt zoals ik heb bedacht: leuk!

Maatwerk stalen ladder laten maken

Heb je ook interesse in een maatwerk stalen ladder? Neem gerust contact op! Samen kijken we naar je wensen en komen we tot een ideaal ontwerp, dat ik met zorg voor je uitvoer.