Stalen scheidingswand met schuine hoeken

Deuren

Ontwerp Productie Inmeten en montage

14 maart 2023

Hoogte: 1,40 m. Breedte: div. maten panelen

Staalstrip en -staf. Poedercoating fijnstructuur

Drie stalen panelen vormen een afscheiding
tussen slaap- en badkamer. Het dak loopt
deels schuin, deels recht, wat vraagt om een
creatieve oplossing.

Stalen scheidingswand onder schuin dak

In deze slaapkamer is een badkamer gemaakt in een erker. De uitbouw heeft allerlei lastige hoeken: een schuin dak en daaronder een muurtje in een hoek van 45 graden. Interieurontwerpster Eva van Emave Studio vroeg me om op het muurtje een stalen scheidingswand te maken. Aan mij de uitdaging om hier de mooiste oplossing voor te vinden.

Stalen panelen verspringen

Ik bedacht een scherm bestaande uit drie panelen, die in een hoek van 45 graden zijn geplaatst. Ze verspringen ten opzichte van elkaar. Zo wordt het mogelijk om een afscheiding te maken op het muurtje, dat voor de helft onder een schuin dak door loopt.

Het resultaat is een typisch voorbeeld van ‘form follows function’: de vorm van de scheidingswand wordt bepaald door de situatie. Het middelste paneel springt een stukje naar voren, terwijl het paneel onder het schuine dak een stukje doorsteekt ten opzichte van het muurtje. Dit geeft een speels effect en maakt het mogelijk om de panelen op elkaar aan te laten sluiten.

Stalen panelen verspringen

Het idee om de panelen te laten verspringen, had ik – in de zoektocht naar oplossingen – al in 3D in mijn hoofd geconstrueerd. Ik heb het ontwerp eerst geschetst. Vervolgens heb ik nauwkeurig ingemeten en uitgetekend hoe de scheidingswand technisch te realiseren zou zijn. Een mooiere manier was er voor mij niet. De klanten gingen hierin mee.

Het resultaat is goed gelukt. De afscheiding past er heel strak in, ondanks dat de muren niet helemaal goed recht gestuct waren. Het is echt maatwerk.

Het idee om de panelen te laten verspringen, had ik al in mijn hoofd. Een creatieve oplossing voor de complexe hoeken in de ruimte.

Strak uitgevoerd met staalstrips

Voor de panelen heb ik niet voor staalkoker gekozen maar voor massieve strippen, om ze zo slank mogelijk te kunnen houden. Dit maakt het mogelijk om het glas te laten verspringen en het scherm visueel dicht te krijgen. Bonus is dat het er heel strak en slank uitziet.

Scherpe hoeken, glad oppervlak

Staalstrips zijn heel scherp, recht en vormvast, omdat ze gemaakt zijn van blank staal. Je herkent staalstrips aan de scherpe hoeken. Dit in tegenstelling tot strippen van warmgewalst staal, die afgeronde hoeken en zogenoemde walslittekens hebben.

Blank staal is veel nauwkeuriger te verwerken dan warmgewalst constructiestaal, dat een beetje afgerond is en vaak een wat ruwere oppervlakte (de ‘walshuid’) heeft. Blank staal is helemaal recht en keurig. Na het poedercoaten is het veel gladder en strakker dan warmgewalst staal. De inkoopprijs is weliswaar fors hoger, maar het uiteindelijke resultaat is zoveel mooier. Ik werk er daarom zo veel mogelijk mee.

Veiligheidsglas

De stalen panelen zijn gepoedercoat in de kleur RAL 9005 (zwart), in een fijnstructuur. Ze zijn voorzien van veiligheidsglas.

Stalen scheidingswand voor schuin dak

Heb je in je woning of kantoor een ruimte met complexe hoeken, zoals een nis, erker of ruimte onder een schuin dak? Staal is ideaal om een toepassing te geven aan dit soort ruimtes. Denk aan een stalen inbouwkast, -rek of scheidingswand op maat.

Neem contact op met Metaalbedrijf Stuk van Staal en leg je wensen voor. Samen ontwerpen we de perfecte oplossing, waarbij je kunt rekenen op maatwerk van het hoogste niveau.