Twee stalen deuren met extra kader en rookglas

Deuren

Uitwerking design Productie Montage

6 april 2022

Haldeur: 250 x 90 cm Wc-deur 250 x 80 cm

Materiaal HOP-profiel Veiligheidsglas

Deze stalen deuren vallen op door de
bijzondere vorm met binnenkader. De deur
naar de keuken heeft transparant rookglas.
De wc-deur is voorzien van ondoorzichtig rookglas.

Luxe stalen deuren met elegante vorm

Deze klanten wilden in hun gerenoveerde woning een stalen deur tussen de gang en open keuken, en daarnaast een stalen deur voor de wc. Ze waren gecharmeerd van een design met een extra kader aan de binnenkant, dus daarmee ben ik aan de slag gegaan.

Het resultaat zijn twee slanke deuren, die een luxe uiterlijk combineren met markant glas. De wc-deur heeft rookglas waar je niet doorheen kan kijken. De keukendeur is voorzien van transparant, grijs getint glas. Beide deuren hebben een duidelijke connectie met elkaar en passen perfect in het hedendaagse interieur.

Stalen constructie volledig in elkaar gelast

Deze deuren vallen op door het extra kader. Je ziet vaak dat bij dit type deuren het binnenkader op het glas wordt geplakt. Dus één grote ruit, waarop aan beide kanten een decoratie wordt geplakt. Dat is natuurlijk niet mijn manier van werken. Dat is in mijn ogen geen stalen deur.

Mijn deuren zijn een zorgvuldig opgebouwde, volledig in elkaar gelaste stalen constructie. In de kaders zitten dan ook allemaal afzonderlijke ruiten. Die aanpak heeft een grote bonus: het interessante aanzicht van de glaslatten met al die T-kruisingen. Dat ziet er echt mooi uit. Zou je de ribben erop plakken, dan mis je dat.

Het is een hele uitdaging om stalen deuren met deze vorm mooi uit te voeren. Je moet heel secuur werken. Want als het binnen- of buitenkader ergens ook maar één millimeter afwijkt, is direct alles scheef en dat zie je. Ik besteed tijdens het productieproces dan ook veel tijd aan meten, nog eens meten, hechten, stellen, opnieuw meten, et cetera.

Vooral het maken van de glaslatten is een monnikenwerk, want ik doe geen concessies aan kwaliteit of aan afwerking. Het zijn allemaal L-profielen, die ik stuk voor stuk in elkaar las. Ze mogen natuurlijk niet open staan aan de zijkanten. Per vak moet het frame gemaakt worden en alles moet perfect aan de maat zijn. Dat is gelukt.

De T-kruisingen van de glaslatten vormen een interessant schouwspel.

Stalen deuren zeer slank uitgevoerd

Deze vorm brengt nog een tweede uitdaging met zich mee: er zit heel weinig stabiliteit in. Het binnenkader voegt constructief namelijk niets toe en er zijn ook geen tussenstijlen die meedragen.

Toch wilde ik deze deur zo slank mogelijk maken. Daarom is het zaak om ook het glas mee te laten dragen, anders gaat de deur hangen. Dat vergt de nodige concentratie en vakmanschap. Je moet weten wat je doet, anders houd je niets over.

Geraffineerde magneetsluiting

Het stalen profiel dat ik gebruik voor deze deuren, is dermate slank dat ik daar geen mechanisch binnenwerk in kan maken. Ik werk evenmin met inkepingen in het glas om daar een slotkast in te maken. Dat vind ik afbreuk doen aan het slanke karakter van juíst een stalen deur.

Daarom heb ik de deuren voorzien van een magneetsluiting, weggewerkt in de deur en de deurpost. Een geraffineerde oplossing die fantastisch werkt.

Minimalistische handgreep

De deuren hebben minimalistische handgrepen die zo min mogelijk meedoen in het uiterlijk.

Gerookt veiligheidsglas in haldeur en wc-deur

De haldeur is voorzien van grijs rookglas, waar je doorheen kunt kijken. De grijze, donkere tint werkt ontzettend goed in het interieur.

De wc-deur is ook voorzien van grijs rookglas, maar dan met een matte folie ertussen. Daar kun je er niet doorheen kijken en dat werkt heel goed. Zie de foto’s hieronder.

Vlakgeslepen lassen en met de hand uitgevijlde hoeken

Beide stalen deuren zijn super strak afgewerkt. Alle lassen zijn zorgvuldig vlak geslepen: de stalen constructie oogt als één geheel zonder naden of zichtbare verbindingen. De hoeken heb ik bovendien met de hand uitgevijld om ze extra netjes te krijgen.

Zwarte poedercoating

Als afwerking is gekozen voor een zwarte poedercoating in fijnstructuur, wat erg mooi past in het hedendaagse interieur.

Het zijn prachtige slanke deuren geworden, stijlvol en anders dan wat je normaal gesproken ziet.

Luxe stalen deur met getint glas of figuurglas op maat

Wil je ook een stalen deur laten maken met een bijzonder design en/of speciaal glas? Neem dan zeker contact op met Metaalbedrijf Stuk van Staal. Ik zet de extra stap die nodig is om jouw luxe deur perfect te vervaardigen.

Ook geef ik graag advies over alle mogelijke soorten en kleuren glas, waarvan we jouw deur kunnen voorzien. Je kunt glas in alle denkbare kleuren krijgen, van knalroze tot helderblauw, en van (semi-)transparant tot ondoorzichtig. Of wat dacht je van figuurglas zoals kanaalglas of Byzantijnglas? Bedenk het maar!

Je krijgt echt een unieke deur van staal, helemaal naar jouw wens ontworpen en volledig op maat gemaakt .