Specials

Metalen man

Ontwerp en uitvoering sculptuur voor expositie 'Ploegwerk - Red Dot'

25 augustus 2012

2,30 meter

Onbehandeld staal, later thermisch verzinkt

Beeld van staal

Dit beeld is vervaardigd voor de expositie ‘Red Dot’ van kunstcollectief Ploegwerk, in voormalige Rietveldfabriek ‘De Ploeg’ te Bergeijk. Ik heb gekozen voor een menselijke figuur. Dit bood me de mogelijkheid om, uit de vrije hand, een sculptuur in een organische vorm te maken.

Vlakken en lijnen

Het 2,3 meter hoge beeld is gemaakt van afvaldopjes uit een ponsmachine. Deze machine maakt, door middel van hoge druk, gaten in stalen profielen en platen. De dopjes heb ik stuk voor stuk met de hand aan elkaar gelast. Zo creëren ze een 3D-model bestaande uit vlakken en lijnen.

De bedoeling was om door middel van materiaal te intimideren. Hoe geruststellend is de handreiking van een onheilspellende, stalen figuur die boven je uittorent? Tijdens de expositie bood het beeld in zijn hand een rode roos aan.

Thermisch verzinkt

Het staal heb ik voor de expositie onbehandeld gelaten. Dit versterkte de ruwe, donkere uitstraling van de sculptuur en contrasteerde mooi met de betonnen omgeving van de Ploegfabriek. Later is het beeld thermisch verzinkt, zodat het buiten kan staan zonder te roesten.

Bekijk hieronder de tv-reportage over de expositie van Omroep Brabant.